Daca acum 10 ani le spuneai prietenilor ca ti-ai cumparat un SUV, toti te invideau pentru ca ti-ai cumparat o masina mare, de cel putin 5 metri lungime, tractiune integrala, motor in 6 sau 8 cilindri cu o garda la sol de 20 cm. Astazi, un SUV poate avea doar tractiune pe puntea fata, garda la sol de 10 sau 15 cm si o lungime de 4 m. Cel mai bun exemplu este noul Chevrolet Trax care recent a aparut in Moldova si pe care l-am testat in Ungaria!


Asadar, Trax face parte din asa numita clasa a suv-urilor compacte. Asta inseamna ca trebuie sa faca fata aglomeratiilor din oras dar totodata sa fie mai spatios ca o masina de oras. Daca e sa intram in polemica, atunci trebuie sa recunosc, cheia succesului în lumea moderna o reprezinta adaptarea la necesitatile clientului si nu pastrarea traditiei. Cine se adapteaza mai repede si mai bine - supravietuieste. Chevrolet a trecut printr-o procedura complicata de insolventa acum 5 ani, fiind la un pas de colaps din cauza acestei probleme de adaptare. Astazi, lucrurile ii merg foarte bine iar volumul vinzarilor, in ciuda crizei auto mondiale se afla in continua crestere. 


Primul SUV Chevrolet a aparut in 1935 si avea 8 locuri. Trax are doar 5 locuri si asta pentru ca este pozitionat intre clasa mica si compacta. Totusi, inginerii au depus efort si au reusit sa obtitina mult spatiu pentru pasagerii din spate. 


Iata la acest capitol Trax ii bate pe multi, ma refer la masinile compacte. Acest lucru se datoreaza inaltimii masinii si pozitionarii mai mult verticale a pasagerilor. In plus, spatiul e foarte bine organizat si comenzile pica exact cum trebuie. Trax are destule spatii de depozitare si un portbagaj de 356 litri. Valoarea nu este mare, Mini Countryman avind, de exemplu, un portbagaj de 450 litri. Modelul american compenseaza prin latura functionala, bancheta din spate si scaunul pasagerului din fata putind fi rabatate pentru a incarca un obiect agabaritic de pina la 2,3 metri lungime.


Desi are un frate geaman – Opel, designerii s-au straduit sa faca aceste masini diferite. Acest lucru poate fi observant la interior. De exemplu, ceasurile de bord si consola centrala au fost imprumutate de la Aveo care nu sunt la fel de stilate ca cele de pe Opel Mokka. 


Totusi, volanul, butoanele pentru actionarea geamurilor si pentru reglarea oglinzilor – toate sunt la indemana si dau o senzatie foarte placuta de ergonomie. Un minus pe care insa l-am sesizat imediat e ca nu poti inchide gurile de ventilatie de pe centru, miroase a low cost! Pozitia la volan poate fi reglata de la una apropiata de cea oferita de o compacta pina la un nivel inalt, apropiat de cel al unui SUV in toata legea. Scaunele sunt confortabile si ofera suficient spatiu pentru cinci pasageri.


La moment sunt disponibile trei propulsoare, dintre care doua pe benzina. Unul de 1,6 l volum ce livreaza 115 CP si un motor cu turbina de 1,4 l de 140 CP, de fapt, cel mai potrivit pt aceasta masina. Ei bine, dieselul are o cilindree de 1700 cm3 si livreaza 130 CP. Neajunsul acestui propulsor este pretul mare, determinat de accize. O masina dotata cu acest motor va avea un pret exagerat de mare, de 18 000 euro!


Sa va spun si cite ceva despre tinuta de drum. Datorita caroseriei inalte, masina are tendinta de aplecare in viraje, dandu-ti senzatia ca nu o sa poti sa mergi prea tare in curbe. Sincer vorbind, chiar imi era frica uneori, dar, dupa ceva timp, m-am acomodat  si am inceput sa abordez curbele cu o viteza mai mare. Si trebuie sa recunosc, Trax s-a descurcat binisor. Totusi, un lucru m-a deranjat - confortul suspensiei. Masina este cam rigida si sare ca o caprita la denivelari. In mare parte este vina ampatamentului si ecartamentului scurt. Sfatul meu pentru cei care vor sa-si cumpere un Trax, optati pentru jante de dimensiuni mai mici. Masina din test avea cauciucuri la 18 inci si cred ca din aceasta cauza pe macadam masina se simte foarte rigida.  Cit despre tractiunea integrala, ea este permanenta! Dar sa nu va ganditi ca a fost proiectata sa strabata drumuri pline de noroi. Totusi, garda la sol modesta iti taie orice dorinta de a escalada Everestul.


Apropo, masina din test are sub capota un motor de 1,4 l volum la care este agregata o transmisie manuala in 6 trepte iar cel pe benzina de 1,6 l dispune doar de o transmisie in 5 rapoarte. Cutia de viteze automata este disponibila doar pentru motorul diesel, desi producatorul a promis ca in curind va fi disponibila si cu acest propulsor. Designul este curat, cu linii noi, placut vizual cu o parte frontala impunatoare. As zice ca fratele geaman Mokka este totusi mai frumos, mai feminin. Poate din acest motiv cei de la Chevy au pus accent pe latura agresiva? Un lucru il stiu sigur, masina are un aspect modern, discret si arata bine. Si inca ceva, in ultimul timp designul masinii conteaza din ce in ce mai mult, in special pe un segment care devine tot mai disputat.


Dupa citeva ore de test drive pot sa va spun ca am ramas placut impresionat de noul Chevrolet. Cu 13 500 euro poti sa-ti cumperi o masina dotata cu tractiune pe puntea fata, motor de 1,6 l volum, aer conditionat, sistem audio cu mufa USB. Daca optezi pentru tractiunea integrala si motor mai puternic, cum ar fi cel de 1,4 l pretul noului Chevrolet devine cam piparat dar, alegerea va apartine!