1.5 mil de Smart-uri s-au vandut din 1998 pana azi. Au trecut doua generatii si iat-o pe a treia. Intre timp au mai fost roadstere, experimente, chiar si Smart-uri electrice - care s-au vandut foarte bine in Europa din 2012, incoace.

Vorbim in continuare despre cea mai buna masina de oras – cea mai practica si, cel mai important, cea mai mica. Toyota a incercat sa fie si ea smart, dar i-a reusit numai 50%. Masinuta japoneza e mai lata, implicit mai greu de manevrat. Asa ca Smart ramane liderul parcarilor si al mobilitatii de 'colo-'colo.

Noua generatie arata poate la fel de plasticos, dar mult mai interesant si mai "Apple" – daca putem sa zicem asa. Mercedes a lansat la Paris ambele variante – ForTwo si ForFour.

Dimensiunile au ramas aceleasi tocmai ca sa-i pastreze masinii utilitatea suprema, de oras. Smart a fost mereu o jucarie personalizabila, ca un set de supereroi carora le schimbi costumatiile si armele. Asa ca sunt 40 de teme pentru infastisarea noului Smart – combinatii de culori exterioare si interioare.

Sunt trei motoare pe benzina, de 60, 71 si o mica ghiulea de 90 de cai putere. O sa apara probabil si o varinata Brabus care inainte era de 120 de cai.

Toate motoarele pot fi combinate cu o cutie manuala cu 5 viteze sau cu una automata cu dublu ambreiaj pentru un consum si mai mic.

E important sa spunem ca noua generatie de motoare e in 3 cilindri.

Masina este construita pe platforma lui Renault Twingo dupa ce nemtii si francezii au semnat un parteneriat de sasiuri si motoare acum 2 ani.

Ambele versiuni, Fortwo si Forfour au multe sisteme de siguranta pe care le au si Mercedes-urile, navigatie si alte functii multimedia.

Preturile incep de la 11.000 de euro pentru ForTwo si 12.500 pentru Forfour.

Text: Alexandru Banu