Scumpirea curentului electric nu-i sperie pe amatorii de automobile electrice, care au renuntat la masinile pe combustibil. Ce-i drept, deocamdata in Moldova sunt cam putini astfel de proprietari. Doar trei oameni isi alimenteaza autoturismele la priza, iar alti soferi si-ar fi anuntat intentia sa cumpere astfel de vehicole. Acestea se alimenteaza la priza, au demaraj aproape ca la o masina obisnuita, dar cel mai important e ca sunt ecologice.
Aceasta este una dintre cele trei masini electrice existente la noi in tara. Proprietarul a cumparat-o anul trecut, la mana a doua, tocmai din Statele Unite. Un astfel de autoturism nou costa in medie 20 de mii de euro. Alexandru Muntean sustine ca pur si simplu s-a indragostit de aceasta masina.
Alexandru MUNTEANU, PROPRIETAR: “E rapida, e recepritva, are un motor de trei faze. Consumul automobilului este intre cinci si 8 kilometri pe kilowat, in medie este la 25 de banuti kilometru. Nu platesc niicio taxa.”
Este de aproape 5 ori mai ieftin, in comparatie cu un automobil care consuma de exemplu 7 litri de benzina la o 100 de km. Alexandru sustine ca pentru a incarca bateria masinii se consuma in medie pana 30 de kilowatiora, ceea ce i-ar ajunge sa parcurga pana la 150 de kilometri.
Oxana GORUN, REPORTER PRO TV: “Masina poate fi incarcata de la orice priza obisnuita. Mai exact sa va explic cum functioneaza. In primul rand orice automobil are un cablu, care la un capat are un stecher obisnuit si introduce intr-o priza obisnuita, iar la celalat capata are un stecher mai special care se introduce cum ar fi in rezervor imediat se vor aprinde niste beculete albastre, ceea ne arata ca masina a inceput sa se alimenteze, Proprietarul sustine ca pentru a se alimenta are nevoie de sapte ore.”
Alexandru MUNTEAN, PROPRIETAR: “Este un automobil pur pentru oras, bateria este suficient de a fi incarcata de doua ori pe saptaman. Dar a-ti plecat cu vreodata pana la tara, am fost pana la Balti, acolo m-am reincarcat si acolo m-am intros inapoi.”
Oxana GORUN, REPORTER PRO TV: “Cea mai cunoscuta particularitate a masinii electrice este faptul ca este silentioasa, bunoara acum masina este conectata si eu nu mi-as fi dat seama daca in fata mea nu ar fi existat un indicator, care imi arata acest lucru, haideti sa vedem cat zgomot produce aceasta masina.”
Totusi proprietarul spune ca masina are si neajunsuri.
Alexandru MUNTEAN, PROPRIETAR: “Neajunsul este ca autonomia este 150 de km si nu este 500 sau 600, deci in familie trebuie sa fie inca o masina cu motorizare, neajunsul este intr-aceea ca in tara nu avem statii de alimentare rapida.”
Recent o firma si-a anuntat intentia de a instala o statie de alimentare electrica in centrul capitalei. Astfel reprezentantii companiei cred ca locuitorii capitalei ar putea fi motivati sa-si procure masini electrice. Potrivit unor statistici, peste 15 ani 20 la suta din numarul total de masini existente pe glob vor fi electrice.