Gurmand desavarsit si pasionat de calatorii, Andrei Iusut si-a dorit sa aduca in Romania cate o bucatica din calatoriile sale. Si a reusit. A deschis, impreuna cu sotia lui, primul restaurant Divan in 2010, apoi o taverna greceasca in 2012, iar de curand s-a extins cu bucataria turceasca si in Floreasca. Are planuri mari de viitor, iar romanii par sa guste din plin ideile sale.
Proprietar al agentiei de turism AA Travel si pasionat de gastronomie, pentru Andrei Iusut deschiderea unui restaurant a fost o alegere fireasca: “Avand afaceri in turism, am avut ocazia sa calatoresc foarte mult in Turcia, iar pasiunea pe care am dezvoltat-o pentru gastronomia acestei tari m-a facut sa imi doresc sa aduc un colt din ea in Bucuresti, un loc in care oaspetii sa se simta ca in restaurantele turcesti.”, isi aminteste el.
"Ma consider un gourmand desavarsit si, de cele mai multe ori, vacantele in care plecam se transforma in calatorii culinare in care incercam sa descoperim cat mai mult din secretele gastronomiei tarii pe care o vizitam. In topul preferintelor se afla, desigur, bucataria turceasca si cea greceasca."
Andrei Iusut a deschis restaurantul Divan in Centrul Vechi, intr-o perioada in care zona era doar ruine. Acum, zeci de restaurante se deschid si se inchid in zona, dar afacerea lui rezista. Ba mai mult, de curand Divan s-a extins si s-a deschis si in Floreasca, o locatie mult mai mare, dar cu aceeasi bucatarie turceasca autentica.
Meniul este acelasi in ambele restaurante, fiind semnat de acelasi bucatar sef: Salih Kilic. Toti ceilalti bucatari sunt adusi din Turcia si prepara zi de zi restaurante traditionale cu ingrediente originale. Ce difera intre cele doua restaurante este amenajarea interioara. Ambele restaurante au trecut prin mana lui Cristian Corvin, arhitectul care a reinterpretat elementele traditionale si le-a dat un suflu nou, in stilul sau caracteristic.
“Initial, ne-am propus sa reamenajam restaurantul de pe Strada Franceza, insa in cele din urma acesta a fost modificat radical. Schimbarile pot fi usor observate, atat la nivelul mobilierului si al amenajarii, cat si in ceea ce priveste modul in care spatiul este compartimentat. Aceste modificari au venit ca urmare a faptului ca ne-am dorit sa facem din fiecare masa pe care oaspetii o iau la DIVAN un punct de plecare intr-o calatorie culinara completa, nu numai prin intermediul preparatelor, ci si prin atmosfera in care le pot servi”, ne-a explicat Andrei Iusut.
Divan din Floreasca este mare si elegant si iti fura privirea prin detalii surprinzatoare care pastreaza atmosfera turceasca. “Luminile care atarna de tavan, alaturi de covoarele turcesti de pe pereti, contribuie la atmosfera calda si intima, dar care pastreaza putin din agitatia specifica unui bazar.”
Dincolo de felul in care arata restaurantele, secretul succesului este altul: mancarea. “Consider ca la baza rezultatelor obtinute stau in primul rand pasiunea pentru gastronomia turceasca si dorinta de a oferi celor ce trec pragul restaurantelor o experienta autentica, in care nu numai preparatele, ci toate detaliile sa fie realizate dupa retete traditionale, fara a face compromisuri. De la retetele pe care preparatele se bazeaza si ingredientele folosite pentru acestea, pana la modul in care restaurantele sunt amenajate, fiecare detaliu contribuie la atmosfera care ii transpune pe vizitatori intr-o calatorie culinara in Turcia.”
Majoritatea celor care trec pragul restaurantului sunt romani, urmati apoi de turci (15-20% dintre clienti) si de alte nationalitati (20-25% dintre clienti). Celor mai multi dintre ei pare sa le placa Divan Kebap, care este si cel mai comandat preparat din meniu. Lui Andrei Iusut insa ii place altceva: Pazi Yaprakli Kuzu (mielul de lapte la cuptor).