Vladimir Putin poate mobiliza oricati soldati vrea, dar Rusia nu are cum sa le ofere antrenamentul si armele de care au nevoie pentru a lupta in Ucraina, arata o analiza CNN.
Dupa infrangerile majore de pe frontul din Ucraina, presedintele rus a anuntat miercuri „mobilizarea partiala” imediata a cetatenilor rusi. Ministrul Apararii, Serghei Soigu, a spus la televiziunea rusa ca Rusia va convoca 300.000 de rezervisti.
Daca ajung sa se confrunte cu fortele ucrainene pe linia frontului, probabil ca acestia vor deveni cele mai noi victime ale invaziei pe care Putin a inceput-o in urma cu mai bine de sapte luni si in timpul careia armata rusa a esuat in aproape fiecare aspect al razboiului modern.
„Armata rusa nu este in prezent echipata pentru a desfasura rapid si eficient 300.000 de rezervisti”, a spus Alex Lord, specialist in Europa si Eurasia la firma de analiza strategica Sibylline din Londra.
„Rusia are deja dificultati cu echiparea fortelor din Ucraina, in urma pierderilor semnificative de echipamente suferite pana acum”, a spus Lord.
Recenta ofensiva ucraineana, prin care Kievul a recucerit mii de metri patrati de teritoriu, a avut un pret semnificativa pentru Moscova.
Institutul pentru Sudiul Razboiului a spus la inceputul acestei saptamani ca o analiza a expertilor occidentali si a serviciilor de informatii ucrainene a constatat ca Rusia si-a pierdut 50% pana la 90% din trupe in unele unitati si un mare numar de vehicule blindate.
Acestea se adauga la pierderile uluitoare de echipamente suferite pe tot parcursul razboiului. Site-ul Oryx, care a calculat doar pierderile confirmate de dovezi foto sau video, a descoperit ca fortele ruse au pierdut peste 6.300 de vehicule, inclusiv 1.168 de tancuri, de la inceputul invaziei.
„Practic nu au suficient echipament modern pentru atat de multi militari noi”, a spus Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx.
JT Crump, CEO-ul Sibylline, spune ca Rusia incepe sa sufere de deficit de munitie la unele calibre si cauta surse de componente cheie pentru a putea repara armele pierdute pe campul de lupta sau pentru a produce altele.
In ciuda ordinului de mobilizare de miercuri, Putin inca numeste invazia din Ucraina o „operatie militara speciala” si nu un razboi. Soldatii ucraineni stiu ca lupta pentru patria lor. Dar multi soldati rusi nu au idee de ce se afla in Ucraina.
Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a remarcat acest lucru miercuri, spunand ca anuntul de mobilizare partiala al lui Putin este „un semn de disperare”.
„Cred ca oamenii nu vor sa mearga intr-un razboi pe care nu il inteleg. Oamenii pot fi trimisi la inchisoare daca spun ca invazia Rusiei in Ucraina este un razboi, iar acum, brusc, trebuie sa intre si sa lupte nepregatiti, fara arme, fara echipamente, fara casti”, a spus el.
Dar chiar daca ar avea toate echipamentele, armele si motivatia de care au nevoie, sa ai 300.000 de soldati pregatiti rapid pentru lupta ar fi imposibil, au spus expertii.
„Nici ofiterii si nici facilitatile necesare pentru o mobilizare in masa nu exista acum in Rusia”, a spus Trent Telenko, fost auditor de control al calitatii la Agentia de Management al Contractelor de Aparare din SUA, care a studiat logistica rusa.
Reformele din 2008, menite sa modernizeze si sa profesionalizeze armata rusa, au eliminat multe dintre structurile logistice si de comanda si control care au permis fortelor vechii Uniuni Sovietice sa antreneze si sa echipeze rapid un numar mare de recruti mobilizati.
Mark Hertling, fost general al armatei americane si analist CNN, a spus ca a vazut cu ochii sai cat de slaba este pregatirea militarilor rusi.
„A fost ingrozitor. Prim ajutor rudimentar, foarte putine simulari pentru conservarea resurselor si, cel mai important, un leadership ingrozitor”, a scris Hertling pe Twitter.
„Plasarea „incepatorilor” pe o linie de front care a fost afectata, unde oamenii au moralul scazut si nu vor sa fie acolo prevesteste un dezastru”, a adaugat el.
„Cum ii transformi pe acesti oameni din civili in militari? Cum le dai uniforme, arme, cum ii antrenezi? Cum ii integrezi in unitatile devastate pe campul de lupta? Nu afectezi negativ doar armata, incercand sa integrezi oameni nepregatiti, dar afectezi si societatea civila, iar acest lucru s-a vazut la protestele din Rusia”, a continuat Hertling.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.