După ce am cutreierat Moldova în lung și-n lat, călătoria noastră lansată la 25 de ani de Protv, ajunge la Chișinău, capitala țării. Un oraș al contrastelor, plin de culoare, diversitate, oportunități și oameni primitori. Chișinăul te poate surprinde cu experiențe unice și te cucerește prin locații, clădiri istorice, parcuri, piețe locale și mâncare tradițională. Să le descoperim pe toate – împreună.  

Începem călătoria noastră din inima capitalei.  Suntem în Piața Marii Adunări Naționale - locul care găzduiește cele mai importane evenimente - aici ai sărbătoare și spectacol - aici cunoști tradiții și oameni.

Luăm la pas centrul orașului, simțim vibrația și agitația cotidiană și descoperim câteva dintre cele mai importante clădiri istorice.

Admirăm Catedrala, cu turlele sale impunătoare, și Clopotnița – o altă bijuterie arhitecturală.

Iar la o distanță de câteva intersecții deschidem ușile celor mai importante instituții – Guvernul, Parlamentul și Președinția.

Rămânem aici și vă invităm la o plimbare în parcul unde, la intrare, se înalță monumentul lui Ștefan cel Mare.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV:  „Grădina publică Ștefan Cel mare și sfânt este unul dintre cele mai vii locuri de întâlnire și relaxare din oraș. Foarte des, în timp ce ieși la o plimbare aici, te poți pomeni în mijlocul unui eveniment cultural, având în vedere ca acestea sunt organizate frecvent în acest loc.”

Dar pentru și mai multă aglomerație, culoare și diversitate mergem la Piața Centrală.

„Intrați și cumpărați că avem de toate pentru toți.”

„Aici ai de unde alege, vrei mai așa, vrei mai așa.”

Aici ai posibilitatea să vezi adevărata agitație a vieții locale, aici poți întâlni omul simplu, de la sat, care îți aduce ce are mai bun din grădina sa...

„Roșii de 4 feluri, vinete, castraveți și ardei. Proaspete, vedeți că le ia lumea, ca cu apa se duc vânzările.”

„Eu cresc în grădina mea.”

Și tot aici înțelegi că suntem bogați prin diversitate.

Schimbăm registrul și vedem Chișinăul ceva mai sumbru. Mergem într-o locație care ne-a făcut renumiți acum câțiva ani, fiind calificată de publicația Daily Mail drept o atracție turistică importantă din Moldova. Cimitirul Sfântul Lazăr – cel mai mare din Europa.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Construit acum 58 de ani, cimitirul „Sfântul Lazăr”, care se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare, este aproape plin. Aici sunt peste 300 de mii de morminte, dar numărul oamenilor care au fost înmormântați este cu mult mai mare, având în vedere că o mare parte dintre acestea sunt refolosite. Anual, la Sfântul Lazăr sunt înmormântate aproximativ 5 mii de persoane decedate, adică aproape un sat de oameni.”

Este cimitirul tuturor cultelor religioase, iar fiecare piatră funerară spune o poveste.

Ludmila BOȚAN, DIRECTORUL COMBINATULUI SERVICII FUNERARE: „Acest cimitir nu este doar un loc de odihnă veșnică, ci și un loc al memoriei colective. Un spațiu unde ne amintim de cei care ne-au precedat.”

Și, pentru că Chișinăul e orașul contrastelor, adăugăm și noi note picante. Călătoria noastră prinde gust, unul autentic moldovenesc.

„Vă invităm să simțiți alături de noi gustul de acasă, pacea sufetească și visul copilăriei.”

Ne delectăm cu bucate tradiționale.

„În restaurantele noastre, găsim bucate tradiționale, cum ar fi mămăliguța cu ciulama, cum ar fi „Căciula lui Guguță”, care sunt cele mai îndrăgite de noi.”

Plăcintele calde, umplute cu brânză, cartofi, varză, mere sau vișine, te duc cu gândul acasă, la mesele de familie.

„Aici, gusturile mamei de acasă le găsim în permanență.”

„Mereu când vin aici, mă simt ca acasă.”

Ziua se apropie de sfârșit și ai ocazia să simți pulsul vieții de noapte a orașului, într-un local îndrăzneț, unde în meniu ai muzică live, dans și vișinată.

„Atmosferă vibrantă.”

„Vișinată, tinctură bună, gustoasă și atmosferă.”

Într-un tablou nocturn, vizitatorii se lasă purtați de ritmurile ce răsună în aer liber.

„Este vibe-ul tineresc al Chișinăului. Toți tinerii de obicei, poate se întâlnesc în altă parte, dar la un moment dat ajung anume în acest loc.”

„Aici puteți să vedeți, tot tineretul din Chișinău.”

„Poți să ai o seară foarte faină. Să dansezi și să-ți eliberezi emoțiile.”

„Muzică live cu band, fără band. Vișinata-i gustoasă și muzica e bună.”

Călătoria se încheie aici. Dar cu siguranță Chișinăul are multe povești de spus, la fel ca cele 25 de minuni ale Moldovei, pe care le-am descoperit și le-am admirat împreună.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.