Cele mai populare cascavaluri din Europa sunt produse si in Republica Moldova. Raclette, Gorgonzola, Brie, cu mucegai sau ciocolata, sunt doar cateva dintre branzeturile produse de familia Chiriac din Taraclia. Sotii si-au amenajat in propria curte o mini fabrica de productie a cascavalului, avand o ferma de 30 de vaci. Totul a fost posibil datorita unor granturi europene, a dorintei lor de a reusi si a unui efort continuu.
Mare amator de cascaval, Eudochia Chiriac din satul Cialic, raionul Taraclia, a decis sa invete procesul de productie. Mai intai a incercat sa faca totul singura, iar ulterior a apelat la ajutorul unui italian, care i-a dezvaluit mai multe secrete.
Eudochia CHIRIAC, PRODUCATOR DE BRANZA: „Aveam un scop, nu stiu de ce, visam sa pot produce cascaval. Cand am produs primul cascaval, l-am taiat, le-am dat rudelor sa guste si toti au zis - ce gustos.”
Pasiunea sa a prins forma unui mic atelier pe care l-a amenajat chiar in curtea casei cu banii primiti printr-un program polonez pentru dezvoltarea afacerilor - de peste 250 de mii de lei.
Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: „In aceasta incapere de circa 20 de metri patrati sunt produse mai multe tipuri de cascaval. Avem trei frigidere in care este pastrat produsul, iar aici avem circa 12 tipuri de branzeturi.”
Astfel, familia Chiriac produce chiar si cele mai populare cascavaluri din Europa.
Eudochia CHIRIAC, PRODUCATOR DE BRANZA: „Aici avem Belper Knolle cu diferite condimente si cu usturoi. Aici avem Taledggio, abia l-am pus la frigider. Acesta este un tip de cascaval cu rosii, Caciotta. Aceste bilute au o luna si jumatate, dar inca nu sunt gata pentru a fi consumate. Toate tipurile de cascaval pe care le avem nu au mai putin de doua luni si jumatate.”
Procesul de producere a branzeturilor dureaza chiar si mai mult de opt ore.
„Noi acum vom turna laptele aici ca sa incepem producerea cascavalului. Avem laptele pe care l-am colectat seara si dimineata. Acum conectam tehnica, vom incalzi laptele pana la 65 de grade.”
Laptele se raceste si se introduce fermentul care-l face mai vascos.
„Taiem cheagul de dimensiunea de care avem nevoie. Incalzim totul la temperatura de care avem nevoie. Iata asa, este gata pentru a-si lua forma necesara.”
Toata cantitatea prelucrata de lapte este pusa in forme speciale, care sunt presate. Cascavalul este produs din laptele pe care il dau cele 30 de vaci pe care le cresc in gospodarie.
In procesul de lucru se implica toata familia – Eudochia, sotul ei, dar si cei trei copii ai lor.
Chiril CHIRIAC, FIU: „Eu ies cu ele la pascut, am grija de ele, ca sa nu stea flamande.”
Eudochia CHIRIAC, PRODUCATOR DE BRANZA: „Vacile au numele lor. Iata aceasta este Tina, uitati-va ce frumoasa e. Avem si cu numele Marileasa, Fiona, Jezi. Fiecare are caracterul sau, nu iubesc cand sunt certate, ci cand sunt mangaiate.”
Familia Chiriac isi vinde branzeturile la targurile cu produse locale, care se organizeaza in weekend in capitala. Au reusit sa cucereasca moldovenii datorita muncii, perseverentei si dragostei pe care o depun, pentru ca totul e posibil daca iti doresti.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.