La Stefan Voda se afla o bucata mica de Europa. Acolo, infloreste si da roade, la propriu, o afacere pusa pe roate de un moldovean ambitios. Aflati astazi povestea lui Ion Tulei, care se visa jurist, dar a devenit un agricultor de succes. Are in grija lui o livada de peste 100 de hectare, dar si o mana de oameni fideli - VIDEO

S-a visat jurist, a studiat contabilitate, dar a ales in cele din urma sa devina agricultor.

Ion TULEI, PRODUCATOR SI EXPORTATOR DE FRUCTE:„N-am lucrat nicio zi in contabilitate. Asta e viata mea si atat. Prioritar e sa fac ceva frumos, sa dezvolt pentru viitoare generatii. Sa aduc un beneficiu statului si pentru toti muncitorii care ii avem.”

Astazi Ion Tulei a pus pe roata o activitate fructuoasa in domeniul agricol si o afacere  la Stefan Voda, pentru ca a descoperit secretele care ii asigura succesul.

Ion TULEI, PRODUCATOR SI EXPORTATOR DE FRUCTE:„Sa faci agricultura, sa nu faci hobby. Sa invete tehnologiile, sa mearga bine prin lume, sa vada diferiti producatori, sa studieze soiurile. Sa aiba si irigare si soiuri bune.”

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:A reusit sa construiasca o livada moderna ce se intinde pe o suprafata de peste 100 de hectare. Pe acest teren cresc mai multe culturi precum mere, pruni, struguri, caisi sau piersici. Atractia momentului sunt ciresii si chiar acum zeci de muncitori culeg roada si o aseaza atent in lazi.”

„Mult, mult este de lucru si imi pare bine ca facem si noi un banut.”

„Imi place, ne-am obinuit aici, lucrul e bun.”

Din camp fructele proaspat culese ajung repede la linia de sortare. Alexandru masura ciresele inainte de a fi livrate.

„Le analizez, mai sunt crapate, ciugulite de pasari. Deci eu stau ma uit si vedem trece sau nu trece. Daca da inseamna ca nu corespunde calibrului.”

Ion s-a bazat pe subventiile din partea statului, dar si pe unele proiecte ce l-a ajutat sa cumpere liniile de sortare.

Ion TULEI, PRODUCATOR SI EXPORTATOR DE FRUCTE: „Avem si linia de fabricare a lazilor, se lipesc totul se face aici. Iar partea cealalta e sala de sortare pentru cirese.  Fara ele e imposibil sa faci ceva. Azi nu poti vinde mere daca nu sunt presortate, spalate si calibrate. Mai ales ca linia noastra are capacitatea de a sorta si dupa culoare.”

Tot aici se afla si 22 de camere frigorifice care mentin fructele intacte.

Pentru a asigura consumul de energie, deasupra cladirii au fost instalate panouri fotovoltaice. Cei care muncesc aici stiu ca produsul din mainile lor e de calitate inalta si corespunde cerintelor europene.

Victoria BARNA, RESPONSABIL RESURSE UMANE: Nu suntem multi, dar uniti. Facem munca cot la cot. Putem spune ca avem o bucatica de Europa aici la noi. Ne straduim sa avem o roada care sa corespunda cerintelor europene. Suntem si detinatori ai standartelor Global Gap, Smeta.”

Povestea lui Ion Tulei in acest domeniu incepe acum 10 ani. A plecat in America si a muncit pentru a castiga bani, iar ghidat de tatal sau a inceput aceasta aventura.

„Vindeam inghetata, apoi am mers la o fabrica care faceau scanduri din plastic. Chiar si reparatia calculatoarelor. Eu mai mult aveam incredere in el si mi-am zis hai sa incercam sa facem ceva frumos si gata. Am facut foarte multe greseli, am plantat, am replantat, scos si schimbat culturile.”

Astazi in aceasta afacere sunt implicate 3 familii, iar livada da roade datorita studiilor si a tehnologiilor moderne.

„Aici avem o pelicula sol protectie, antiploaie pentru ciresi. Avem pusti pe gaz. Punem si boxe pentru a face sunete pentru pasari rapitoare. Si asta de sus e plasa anti-grindina. Nu avem pe toata suprafata, doar o cincime. Dar o avem pentru a ne asigura, sa nu avem pierderi totale.”

Indiferent de ce i-a adus vremea - seceta, ploi, ninsori sau grindina - le-a venit de hac si in fiecare an a mai invatat ceva.

„Nu sunt peroana care sa dea mainile-n jos.  Avem multe culturi si chiar daca una nu da roada alta o face asa incat sa ne mentinem financiar.”

Fructele sunt exportate in Uniunea Europeana, piata CSI, India, iar mai nou Orientul Mijlociu. Ca sa tina pasul cu noile tendinte, Ion merge des la seminare internationale, expozitii din Germania, Madrid, Italia, China sau Chile si are constant un schimb de experienta cu agricultorii straini. Este mandru ca au inceput deja sa fie recunoscuti in Europa, iar fiecare succes il face sa vrea mai mult si sa viseze.  

„Probabil daca nu mai ai visuri nu mai ai ce face in viata asta. Visuri avem si ele mereu se dezvolta. Dorim sa aducem ceea ce avem la un nivel foarte inalt, sa gasim consumatori absolut in orice colt al lumii , sa ne stie toti ca producatori buni cu produse inofensive si foarte gustoase.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.