Ce fac moldovenii din Danemarca pe timp de coronavirus? Cat timp dureaza starea de urgenta daneza? Ce ganduri pentru viitor are un tanar emigrant moldovean?
Inca de joia trecuta, 12 martie, Parlamentul danez a aprobat legea prin care se impun starea exceptionala pentru a permite autoritatilor sa incerce sa limiteze raspandirea epidemiei de coronavirus. Statul are dreptul sa impune testarea, tratarea dar respectarea carantinei, cu ajutorul politiei. Dar, tipic pentru un stat cu o puternica traditie democrata, la sfarsitul lunii martie, legea iese automat din vigoare, daca nu este prelungita, tot prin votul majoritatii parlamentare.
Pana joi, 19 martie, in Danemarca erau peste o mie de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.
Alexandru Bordian a stat de vorba cu Sergiu Vatamaniuc, moldovean stabilit in Danemarca si care lucreaza in domeniul alimentatiei publice, la Horsens.
Radio Europa Libera: Ce fac moldovenii din Danemarca pe timp de coronavirus?
Sergiu Vatamaniuc: La fel ca si ceilalti emigranti, moldovenii din Danemarca impreuna cu societatea daneza au inceput sa ia atitudine si sa lupte cu aceasta pandemie. Daca acum cateva zile lucrurile erau tratate cu mai putina seriozitate de catre majoritatea oamenilor, astazi putem observa o stare de tensiune si de precautie excesiva.
Radio Europa Libera: Exista unitate in diaspora? Se ajuta moldovenii intre ei?
Sergiu Vatamaniuc: Diaspora moldovenilor in Danemarca nu este una imensa. Nu exista centre comunitare sau asociatii. In schimb, in fiecare regiune a tarii, putem gasi grupuri mai mici sau mai mari de moldoveni. Vreau sa spun ca moldovenii se ajuta intre ei, dar trebuie sa ai noroc sa gasesti oameni solidari pe timp de pandemie.
Strazi pustii la Horsens, Danemarca, 18 martie 2020
Radio Europa Libera: Dar dumneavoastra ce faceti in aceste zile? Stati acasa?
Sergiu Vatamaniuc: In aceste zile merg la serviciu. Lucrez in domeniul industriei alimentare. Guvernul danez a instituit stare de urgenta si doar magazinele, farmaciile si statiile peco sunt deschise. Am o perioada intensa la locul de munca. In ultimele zile, cand revin de la munca, strazile pustii imi amintesc de scene din filme despre ultimii oameni de pe planeta. In trecut oamenii se deprindeau cu razboiele lungi, acum vor fi nevoiti sa se obisnuiasca cu epidemiile si carantinele.
Radio Europa Libera: In ultimele saptamani ati avut tentatia sa va intoarceti in Moldova?
Sergiu Vatamaniuc: Nici o clipa nu am admis asa ceva. Aveam programata o vacanta in perioada sarbatorilor de Pasti, dar am renuntat. M-am resemant cu aceasta situatie. Multi moldoveni revenind acasa din tarile europene si-au bagat rudele intr-o situatie de risc. De aceea mai bine raman pe loc, cu mainile spalate si cu constiinta impacata.
Radio Europa Libera: Ce masuri a luat statul danez in combarea coronavirusului?
Sergiu Vatamaniuc: Danemarca a instaurat stare de urgenta. Cu exceptia cetatenilor danezi sau a celor care au resedinta aici, accesul in tara este interzis pana pe 31 martie. Exceptie mai fac, bineinteles, bunurile de larg consum. In adresarile lor catre natiune, premierul si regina au pus accentele pe izolarea cetatenilor. Parlamentul danez a votat o lege prin care au stabilit o serie de masuri cu privire la COVID-19. Au fost inchise toate institutiile de invatamant, retelele de restaurante, saloanele de frumusete, salile de sport, muzeele si bibliotecile. Premierul Mette Frederiksen a indemnat la unitate si la importanta respectarii regulilor impuse. Oamenii sunt incurajati sa respecte distanta atunci cand se afla pe strada sau la cumparaturi. Sa se spele frecvent pe maini. Iesirile din casa sa fie motivate.
Radio Europa Libera: Ce parere aveti despre masurile anti-epidemice ale guvernului din Republica Moldova?
Sergiu Vatamaniuc: Instaurarea starii de urgenta a fost o masura buna. Chiar daca multi sustin contrariul. M-a intristat profund faptul ca au avut loc alegeri pe circumscriptia Hancesti. O zona care avea in interiorul ei mici focare de epidemie. Oamenii trebuie informati constant si prin toate mijloacele. Presa trebuie sa lucreze pentru binele oamenilor.
Radio Europa Libera: Aveti rude in alte tari europene? Care e situatia lor?
Sergiu Vatamaniuc: Situatia este tensionanta pretutindeni. Am rude in Italia si mi-au spus ca si la ei magazinele sunt goale si au aceleasi strazi pustii. E neplacut, dar ce minunat ca exista internetul si putem sta de vorba cu parintii si fratii nostri din alte tari.
Radio Europa Libera: Ce ganduri aveti pentru viitor?
Sergiu Vatamaniuc: Sentimentele care ma incearca sunt noi si stranii. Traiesc intr-o stare de incertitudine, dar cu speranta ca lucrurile se vor remedia. Suntem amenintati de o mare recesiune care poate aduce situatii mai neplacute decat coronavirusul. Am speranta ca acest episod o sa ne fie o lectie buna, una inteleasa de intrega omenire, iar data viitoare sa fim pregatiti. Colacul de salvare de-acum suntem noi, cei care stam acasa. Solutiile sunt simple, trebuie doar sa avem rabdare: o saptamana, o luna, un an. Vom gasi o cale mai sanatoasa, una cu mai putini monstri.