Deputatul PAS, Lilian Carp, sustine ca legea privind purtarea panglicii „Sfantul Gheorghe” va fi reinregistrata in Parlament. Asta pentru ca legea sa fie aplicabila pana la data de 9 mai. Totodata, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, a declarat ca este absurd sa credem ca politistii se vor apropia la 9 mai de fiecare persoana si o va intreba cu ce scop poarta aceasta panglica. Se intampla, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca simbolurile controversate pot fi folosite doar daca nu promoveaza agresiunea militara, crimele de razboi sau cele impotriva umanitatii.
Lilian CARP, DEPUTAT PAS: „Acum, Parlamentul lucreaza la lege, pentru ca noi va trebui sa reinregistram aceasta lege. Noi ne dorim ca aceasta lege sa fie aplicabila, noi nu putem sa admitem ca anumite simboluri ale agresiunii si militarismului rusesc sa fie folosite fara nicio explicatie.”
Potrivit deputatului PAS, in Parlament va fi propus un nou proiect de lege care mai intai va fi consultat cu cativa experti in dreptul constitutional.
Lilian CARP, DEPUTAT PAS: „Acum aceasta lege nu poate fi aplicabila, pentru ca in judecata nu vei putea demonstra ca a folosit intr-un mod sau altul.”
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, a declarat cadecizia Curtii Constitutionale este surprinzatoare si, el insusi nu s-a asteptat la o astfel de abordare. Potrivit lui Alexandru Tanase, hotararea Curtii Constitutionale este neargumentata si nu explica care este problema si in ce mod pot aparea confuzii in cazul folosirii panglicii pentru promovarea militarismului rusesc si in alte scopuri.
Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE: „In mod normal, sesizarile depuse de deputatii comunisti, trebuiau declarate inadmisibile, deoarece legea in sine nu ridica absolut niciun semn de intrebare privind constitutionalitatea. Argumentul de baza in favoarea acestei afirmatii il regasim in opinia Comisiei de la Venetia care nu a ridicat nicio problema legata de aceasta lege. Nu exista niciun cuvant si niciun gand care ar fi putut fi interpretat in modul in care le-a interpretat Curtea Constitutionala. Este o chestiune redusa la absurd care de fapt invoca un argument formal pentru a demonta din lege un element cheie care face intreaga lege inaplicabila.”
De asemenea, acesta a adaugat ca este naiv sa asteptam ca un politist se va apropia de fiecare persoana, la 9 mai, si o va intreba cu ce scop foloseste panglica „Sfantului Gheorghe”.
Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE AL CURTII CONSTITUTIONALE:„Este naiv sa ne asteptam ca un politist se va apropia de un putinist la 9 mai si il va intreba cu ce scop foloseste aceasta simbolica si omul sa-i spuna ca de fapt ii place culoarea negru-oranj, caci este fan al gandacilor colorado. Si atunci politistul este obligat sa-i accepte declaratia. Prin urmare, situatia este mai proasta decat a fost pana la adoptarea legii, deoarece Curtea nu spune explicit ca legea se legalizeaza, dar de fapt modul cum a fost demontat mecanismul sanctionator a golit aceasta lege de continut.”
La data de 11 aprilie, Curtea Constitutionala a emis o hotarare privind Legea aprobata de Parlament anul trecut, care interzice purtarea panglicii bicolore, in urma unei sesizari depuse de socialisti. Curtea Constitutionala a stabilit ca simbolurile controversate pot fi folosite doar daca nu promoveaza agresiunea militara, crimele de razboi sau cele impotriva umanitatii. Decizia a trezit nedumeriri si critici, iar ulterior Curtea Constitutionala a venit cu mai multe precizari.
PRECIZARILE CURTII CONSTITUTIONALE: "Curtea nu a "repus in drepturi", nu a "legalizat" purtarea panglicii negru-oranj si a altor simboluri reglementate de legile contestate, astfel cum se propaga in spatiul public. (...) Totusi, pentru a sanctiona o persoana trebuie sa se constate ca simbolul a fost utilizat in scopul justificarii sau glorificarii actiunilor de agresiune militara, a crimelor de razboi sau a crimelor impotriva umanitatii."
Potrivit legii aprobate anul trecut, amenzile pentru persoanele fizice care poarta panglica Sfantului Gheorghe ajung pana la 9 mii de lei, pentru persoanele juridice pana la 30 de mii de lei, iar functionarii publici care incalca legea pot fi amendati cu 18 mii de lei. Anul trecut, de 9 mai, peste 300 de persoane au fost amendate pentru ca au purtat panglica bicolora.
Vezi AICI emisiunea inprofunzime INTEGRAL.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.