Raspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare semnata joi de presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie sa fie „da, sunteti bineveniti, haideti sa ne apucam de treaba”.
Acesta este mesajul pe care l-am transmis si Ucrainei saptamana aceasta in plenul Parlamentului European dupa ce presedintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare. Iar tot ceea ce Uniunea Europeana ofera Kievului in momentul de fata trebuie sa-i ofere si Chisinaului.
De ce UE trebuie sa raspunda pozitiv cererii de aderare a Republicii Moldova
Republica Moldova este la fel de importanta pentru securitatea Uniunii Europene cum este si Ucraina. Nu putem trai in siguranta in interiorul granitelor celor 27 de state membre daca nu avem in vecinatatea noastra imediata tari care sunt sigure, stabile si prospere. Am transmis acest lucru in Parlamentul European de foarte multe ori in ultimii ani. Acum, insa, Uniunea Europeana incepe sa inteleaga mai bine importanta Republicii Moldova pentru siguranta noastra. Trebuie sa ne folosim de aceasta oportunitate.
Republica Moldova a demonstrat in ultimul an ca vrea si poate sa implementeze reformele agreate cu Uniunea Europeana si ca isi doreste integrarea europeana. In plus, in aceste zile am vazut cu totii cum atat autoritatile de la Chisinau, cat si cetatenii Republicii Moldova au actionat in spirit european: au deschis granitele refugiatilor din Ucraina care au nevoie de ajutor, le-au oferit apa, hrana, adapost. Republica Moldova a dovedit ca actioneaza in baza valorilor si principiilor europene.
Republica Moldova este condusa de o majoritate politica proeuropeana fiindca cetatenii au votat acest lucru in proportie covarsitoare la ultimele alegeri parlamentare si prezidentiale. Cererea de aderare semnata joi este, deci, expresia dorintei majoritatii cetatenilor sai.
In acest context, raspunsul nostru firesc la cererea de aderare trebuie sa fie „da”.
Cel mai mare impediment al aderarii la UE a fost depasit
Pentru aderarea la Uniunea Europeana sunt, evident, multi pasi de facut. Atat din partea Republicii Moldova, cat si din partea Uniunii Europene. Dar nu trebuie sa ne sperie acest proces mai dificil fiindca el nu a fost niciodata cel mai mare impediment al aderarii Republicii Moldova la UE.
Cel mare impediment a fost pana acum lipsa unei clase politice la Chisinau care sa vrea apropierea de Republica Moldova si care sa reformeze si sa modernizeze tara. Vedem ca acest lucru s-a schimbat in bine in ultimul an.
Un alt impediment a fost lipsa de incredere a liderilor europeni in clasa politica de la Chisinau. Vedem acum ca presedinta si Guvernul Republicii Moldova se bucura de incredere din partea liderilor europeni. Presedinta Maia Sandu a fost primita de liderii europeni in ultimul an la Bruxelles, la Paris, la Berlin si in alte capitale europene. Mai multi politicieni importanti au venit la Chisinau in ultima perioada.
Beneficiile concrete incep sa apara inca dinainte de aderarea propriu-zisa la UE
Chiar si pana la aderarea propriu-zisa, daca incepem sa parcurgem aceste etape de aderare, vor aparea deja beneficii concrete pentru cetatenii Republicii Moldova.
Spre exemplu, eu am propus in urma cu patru saptamani o etapa preliminara de aderare, sub forma integrarii in piata interna europeana. A adera la piata interna europeana inseamna ca Republica Moldova si cetatenii sai s-ar bucura nelimitat de avantajele pietei unice. Mai exact, produsele moldovenesti ar putea fi exportate nelimitat, fara niciun fel de limite si cote, in Uniunea Europeana. Iar produsele europene ar ajunge mai usor si la un pret mai mic in Republica Moldova. Prin aceasta aderare, am avea in Republica Moldova standarde de calitate si de mediu exact ca in Uniunea Europeana, ceea ce ar duce la o crestere a calitatii vietii oamenilor. Nu in ultimul rand, aderarea la piata interna ar oferi cetatenilor din Republica Moldova libertatea de a munci, de a studia si de a se stabili oriunde in Uniunea Europeana, mult mai usor decat o pot face pana acum.
Asadar, de indata ce ne apucam de acest proces de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, sunt beneficii concrete pentru oameni.
Ce pot face cetatenii Republicii Moldova pentru accelerarea aderarii la UE
Cererea semnata joi de catre presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, si presedintele Parlamentului, Igor Grosu, trebuie depusa in mod oficial la institutiile europene. Uniunea Europeana va veni apoi cu un raspuns care trebuie sa fie unul pozitiv, apoi vom trece la treaba. Este foarte important ca exista acum vointa politica atat la Chisinau, cat si la Bruxelles si in capitalele europene.
In paralel, in urmatoarea perioada, cel mai bun lucru pe care il poate face Republica Moldova este sa actioneze in continuare in spirit european, sa dovedeasca, in aceste momente de criza, vocatia europeana, nu doar a oamenilor politici la varful statului, ci si a cetatenilor, asa cum au facut-o in ultimele zile. Fiecare cetatean poate ajuta acum la integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana oferind ajutor oamenilor din Ucraina care au nevoie, mergand voluntari la frontiera, oferind refugiatilor apa, hrana, adapost, protectie.
Este un moment in care lumea intreaga se uita spre Republica Moldova cum nu s-a mai uitat niciodata pana acum. Daca autoritatile de la Chisinau si cetatenii sai continua pe drumul european pe care au pornit, atunci Uniunea Europeana ii va primi cu bratele deschise.