La o distanta de 20 de ani, multe din problemele acestei tari au ramas aceleasi. Asa incat daca le pui pe toate la un loc ai impresia ca Moldova a incremenit. Salariile si pensiile sunt tot mici in comparatie cu preturile, iar tarifele la serviciile comunale si combustibil – prea mari pentru majoritatea moldovenilor. Si peste doua decenii, ne confruntam cu instabilitate politica, saracie si migratie.

Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: “Nu ai nevoie de o masina a timpului ca sa vezi cum arata Chisinaul acum 20 de ani, pentru ca unele lucruri au ramas la fel. Rascolim imagini din arhiva PRO TV, din 1999, ca sa vedem ce s-a schimbat sau, mai bine zis, nu s-a schimbat in doua decenii. “

Ne intoarcem in iarna anului 2000. Pe 21 ianuarie, Chisinaul este in troiene, fiind luat prin surprindere de prima ninsoare din acel an.

In cateva ore, strazile sunt paralizate, transportul public abia se misca, iar soferii incearca sa-si scoata masinile din nameti. 

Iar asa arata Chisinaul nu a doua zi, ci peste aproape 20 de ani. Aceleasi strazi, aceleasi troiene. Peste doua decenii, iarna inca reuseste sa ia prin surprindere autoritatile locale, iar utilaje pentru deszapezire tot nu avem suficiente. 

Si ca ciupercile dupa ploaie, in fiecare an, urmarim cum apar gropile dupa topirea zapezii. S-au schimbat cei din fruntea primariei, dar drumurile au ramas la fel de carpite. Aceasta, de pilda, este strada 31 august, plina de gauri in centrul capitalei, in ‘99.

Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: “Iar asa arata exact peste 20 de ani. Si in 2019, numaram o multime de gropi pe strada 31 august. Chiar si cosurile de gunoi au ramas parca aceleasi.“ 

Salariile au ramas tot mici si o mare problema a oamenilor. In toamna anului 1999, profesorii si medicii anuntau proteste, nemultumiti de lefurile mizere. Inca de atunci, autoritatile s-au tot tinut de promisiuni despre un trai decent. 

Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: “In 2019, un moldovean a avut nevoie de cel putin 1900 de lei pentru a supravietui, iar salariul mediu pe economie constituie 6975 delei. Asta in timp, preturile la produsele alimentare, combustibil, dar si tarifele la serviciile comunale au crescut de cel putin 3 ori ori in unele cazuri de 5.“ 

Iar odata ce numarul banutilor primiti lunar a scazut, a crescut numarul moldovenilor, care si-au luat inima-n dinti si au cautat o viata mai buna departe de casa. Am urmarit acum 20 de ani, cum scoala din satul Bujor a ramas fara profesori, dupa ce toti cei 17 dascali impreuna cu directorul au plecat in Italia pentru a castiga un ban. 

In aceeasi situatie au fost sute de mii de moldoveni, iar peste doua decenii, migratia si-a lasat amprenta aproape in fiecare familie. Am vazut cum rand pe rand, oamenii si-au pus la un loc hainele si visele si … au plecat. 

“ Trebui sa plec peste hotare. “ 

Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: „Doar in ultimii 5 ani tara noastra a devenit mai saraca cu 200 de mii de oameni, iar asta inseamna ca anual au ales calea strainatatii 40 de mii de moldoveni. 

Astfel, la 1 ianuare 2019, Republica Moldova numara 2 milioane 681 de mii 735 de locuitori cu resedinta obisnuita.”

Din cauza migratiei, a saraciei si a nepasarii autoritatilor, cei mai afectati au fost copiii. Acum 20 de ani, la Chisinau era ridicat cu mult fast un centru pentru micuti, iar responsabilii anuntau ca niciun copil nu va mai locui in strada. 

Lucru care nu s-a mai intamplat. O solutie pentru problema copiilor strazii a ramas si ea… abandonata. Am gasit micuti care si-au facut adaposturi in masini parasite, subsoluri si santiere. 

Iar coruptia, birocratia, problema spitalelor vechi si a justitiei defecte se pare ca s-au inradacinat si mai mult in ultimele 2 decenii. 

Ne-am bucurat, totusi, de regimul liberalizat de vize, care ne-a deschis usile spre Europa. Am obtinut proiecte finantate de Statele Unite si Uniunea Europeana, prin intermediul carora s-au deschis gradinite si s-au mai reparat spitale.  

Pentru ca pana autoritatile vor incepe sa actioneze, cele mai mari schimbari am putea sa le facem noi.