Simona Halep și-a lăsat amprenta în istoria sportului la nivel mondial. În România, tenismena de 33 de ani a devenit un model de perseverență și o sursă de inspirație pentru numeroase generații, datorită victoriilor la Wimbledon și Roland Garros. Sportiva de peste Prut a atins cele mai înalte culmi, a fost decorată cu cele mai înalte distincții ale României, iar cariera fabuloasă s-a încheiat dramatic, fiind umbrită de scandalul de dopaj, care i-a tăiat aripile și a început declinul ce a dus spre retragerea definitivă.
Simona Halep și-a câștigat dreptul de a fi numită cea mai mare tenismenă din istoria României și una dintre cele mai bune jucătoare pe care le-a văzut sportul alb. Halep s-a aflat timp de 373 de săptămâni, adică mai bine de 7 ani consecutiv, în top 10 mondial, iar 64 de săptămâni a fost lidera clasamenului.
Simona HALEP, TENISMENĂ DIN ROMÂNIA: “ Din punct de vedere sportiv sunt o persoană foarte împlinită. Ceea ce am realizat în tenis pot să spun că nici măcar nu am visat când eram copil, dar am muncit pentru asta. ”
Simona, o mică fetiță visătoare, a făcut primii pași pe terenul de tenis la 4 ani. La 13 debuta în circuitul ITF, iar la 16 ani făcea un anunț important: „O nouă stea în lumea tenisului a apărut și este pe cale să facă furori.”. Atunci, ea câștigase Roland Garros printre juniori și devenise lideră mondială.
La 17 ani și-a făcut o operație de micșorare a sânilor, iar cariera s-a aflat doar în ascensiune. 2013 i-a adus primele șase titluri WTA ale carierei, iar în 2014, la Roland Garros, a jucat prima sa finală de Mare Șlem, pierzând în fața Mariei Șarapova. Eforturile colosale au adus prima victorie de Grand Slam, tocmai în 2018, când Simona Halep a devenit prima campioană româncă din istorie la Roland Garros.
Simona Halep a adunat în palmaresul său două titluri de Grand Slam, la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019, disputând a jucat alte 3 finale, două la Roland Garros și una la Australian Open.
În total, Simona Halep a cucerit 24 de trofee WTA și a disputat alte 18 finale, fiind cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României. În afara celor două titluri de Grand Slam, românca mai are în palmares și 9 titluri WTA 1000. Ea a disputat și finala Turneului Campioanelor în 2014. Ultimul său trofeu a venit la jumătatea lunii august, în 2022, Halep impunându-se la Toronto.
Puțini s-ar fi așteptat că peste două săptămâni avea să joace ultimul meci înaintea unei perioade de coșmar. Pe 29 august 2022, Simona Halep a fost eliminată în primul tur de la US Open, după care a venit anunțul zguduitor: „Simona Halep a fost suspendată pentru dopaj.”. După un an de audieri și procese îndelungate, românca și-a primit sentința cruntă – 4 ani de suspendare. Simona Halep a negat mereu acuzațiile și a reușit să demonstreze prin intermediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv că a fost contaminată cu roxadustat și nu a avut vreodată intenția de a se dopa. Revenirea pe teren a avut loc în martie 2024, dar nimic nu a mai fost ca înainte din cauza timpului pierdut și condiției fizice. De la revenire, românca a disputat doar 7 partide, obținând o singură victorie.
Rezultatele remarcabile o fac pe Simona Halep una din cele mai importante persoanje din istoria sportului de peste Prut. În 2019, președintele Klaus Iohannis a decorat-o cu cea mai înaltă distincție a României, Steaua Roșie, tenismena primind și Ordinul „Crucea patriarhală” din partea Patriarhiei Române. Chiar dacă a avut un sfârșit de carieră stresant și plin de probleme, nimic nu îi poate fura din palmaresul impresionant și aportul pe care l-a avut, îl are și va continua să îl aibă asupra multor generații de copii dornici să îi calce pe urme.