Am urmarit si am filmat zile la rand ce se intampla pe trecerile de pietoni din Moldova. Tabloul arata asa de parca pietonii ar fi invizibili, iar soferii nu-i vad sau nu vor sa-i vada. A devenit un lucru obisnuit in tara noastra ca pietonii sa fie claxonati pe treceri sau sa nu li se permita sa traverseze. Asa ca oamenii se tem sa treaca pe acolo pe unde au tot dreptul sa o faca si o rup la sanatoasa. Maratonul pietonilor este de multe ori tragic.
“Acesta este locul in care fiecare om care paseste ar trebui sa se simta in siguranta. Si totusi, este cel mai periculos loc din Moldova. De ce? Pentru ca prostia, ignoranta si lipsa de respect ii orbeste pe unii soferi atat de tare incat pentru ei pietonii sunt invizibili.”
Acestea sunt doar cateva dintre clipurile care inunda internetul. Pe strazile noastre pietonii nu au loc.
Iar cei care indraznesc sa-si faca dreptate, pot sa o pateasca rau.
Regula spune ca fiecare sofer trebuie sa opresca masina chiar din momentul in care si-a dat seama de intentia pietonului de a traversa strada. La primul pas facut pe marcaj nicio masina nu mai are voie sa treaca nici macar pe banda a treia. Regula aceasta, insa, este terfelita de majoritatea soferilor de la noi. Iata cum am constatat asta:
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Va invit sa facem o calatorie prin Chisinau, pe la cateva treceri de pietoni din diferite sectoare. Vom incepe din centrul capitalei, de la intersectia dintre Stefan cel Mare si Vlaicu Parcalab.”
“Am vazut ca mai nu v-a lovit o masina. Ei, asta nu e nimic strasnic. E obisnuit.”
Pe Banulescu-Bodoni, o femeie cu copilul in carucior a trebuit sa astepte pana prin fata ei au trecut...
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Ca sa vedem cati soferi respecta pietonii si cati – nu, vom face un mic experiment. Vom include camera pentru 20 de minute la aceasta trecere de pietoni de pe bulevardul Moscovei, care este destul de aglomerata. Si haideti sa numaram impreuna soferii tupeisti.”
In total am numarat 76 de soferi care au incalcat regulamentul.
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Limitatoarele de viteza nu par sa limiteze si tupeul unor soferi. Am stat la aceasta trecere de pietoni de pe strada Bogdan Voievod doar 15 minute, dar am inregistrat o multime de incidente.”
De frica, unii pietoni o iau la sanatoasa, de ai impresia ca pe strazile noastre e in fiecare zi maraton.
“Fuga e sanatoasa!”
Amenda pentru neacordarea prioritatii unui pieton este la noi de 200 de lei, dar sunt rare cazurile cand aceasta este aplicata.
Langa o trecere de pietoni din Chetrosu am surprins un echipaj al politiei de patrulare care prindea soferii “zburatori”. Iata cum a traversat un copil strada chiar sub nasul lor:
Niciun sofer din cei care nu au permis baiatelului sa traverseze nu a fost oprit pentru ca macar sa fie atentionat.
Andrei ANTOCI, OFITER DE PATRULARE: “Nu am observat. Daca am fi observat, neaparat i-am fi sanctionat. Astazi nu am sanctionat niciun sofer pentru enacordarea prioritatii pietonilor.”
Alexandru JIZDAN, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: “Este grav ceea ce spuneti dvs. Dar vreau sa vad dovezi.”
In ultima jumatate de an, Moldova a fost zguduita de tragedii produse una dupa alta pe trecerile de pietoni. Inainte de Revelion, sotii Meleca au fost rapusi pe zebra de langa piata Calea Basarabiei. O lovitura si ambii au murit. (26 decembrie 2015)
In urma lor au lasat atata durere si atatia oameni care ii iubeau – o fiica, un fiu, ramasi intr-o secunda fara ambii parinti si trei nepoti. El avea 58 de ani, ea 56. Ambii lucrau la Apa-Canal.
Taximetristul, in varsta de 22 de ani care era in stare de ebrietate narcotica si conducea cu 100 de km/ora este acum cercetat penal.
Peste doar o luna de la aceasta tragedie o femeie a murit, iar alta a fost ranita pe o zebra de pe strada Uzinelor.
Iar in februarie un barbat si o femeie au fost ucisi intr-o secunda pe trecerea de pietoni de pe strada Mircesti. (13 februarie 2016)
Iar asta e doar o picatura din marea tragedie care innegreste marcajul destinat pietonilor. Statisticile INP arata ca numai anul trecut in Moldova 27 de vieti au fost strivite pe trecerile de pietoni si aproape 400 (379) de oameni au fost raniti. La noi 32 la suta din accidentele comise sunt cu implicarea pietonilor, in timp ce media europeana este de 22 la suta. In Germania, tara-model la acest capitol – cifra e de doar 1 procent. (1,3%)
In ultimii cinci ani 9 copii au fost ucisi in felul acesta. Printre ei se numara si Ana-Maria, o fetita de 10 ani din Zaim lovita de un autobuz in timp ce venea de la scoala. Povestea ei sfasietoare o urmariti data viitoare intr-un nou reportaj din campania “Ucigasi pe treceri de pietoni!”.