Intr-un comentariu publicat de revista The Economist, omul de afaceri Mihail Hodorkovski atrage atentia ca absenta unui raspuns ferm din partea Vestului nu face decat sa-i dea aripi lui Vladimir Putin.

„Eu duc un razboi personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani. Asta a dus la intemnitarea mea in Rusia timp de zece ani si apoi la expulzare, cu un avertisment ca ma asteapta inchisoarea pe viata daca ma intorc vreodata. Il cunosc pe omul care mi-a facut toate astea? Cred ca da. De aceea privesc cu disperare abordarea defetista a liderilor occidentali, precum Joe Biden, Emmanuel Macron si Naftali Bennett (premierul israelian, n.red.)”, scrie Hodorkovski in textul publicat de The Economist.

Mihail Hodorkovski a fost presedintele grupului petrolier Iukos. Arestat in 25 octombrie 2003, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru escrocherie si evaziune fiscala si incarcerat. In decembrie 2010, a primit 14 ani de inchisoare (incluzandu-i pe cei 8) pentru furtul a milioane de tone de titei si de spalare de bani in valoare de 23,5 miliarde de dolari. Dupa 10 ani de inchisoare, pe 20 decembrie 2013 el a fost gratiat de Putin, iar apoi a zburat la Berlin.

Acesta afirma ca Putin vede ca pe o slabiciune a Occidentului discutiile, telefoanele pe care acesti lideri le au cu el si in care ii cer sa opreasca razboiul, dar in care il asigura ca nu se vor amesteca.

„O parte a problemei este ca actualii lideri ai tarilor occidentale nu s-au confruntat niciodata cu batausi. Experienta si educatia lor se refera la interactiunile dintre oamenii de stat… Nu este cazul lui Vladimir Putin. A fost crescut in KGB, o organizatie care se baza pe forta si nerespectarea legii. In timp ce lucra la Primaria Sankt Petersburg la inceputul anilor 90, el a fost responsabil pentru interactiunea neoficiala a agentiilor cu gangsterii. Sankt Petersburg la acea vreme era perceput in Rusia la fel cum era vazut Chicago in timpul interdictiei. In loc de whisky de contrabanda, gangsterii vindeau droguri si ulei”, sustine Hodorkovski.

„Vremurile s-au schimbat, dar modurile lui de a rezolva problemele au ramas”, adauga acesta care aminteste de uciderea lui Aleksandr Litvinenko si otravirea lui Alexey Navalnii si a familiei Skripal (Serghei si fiica sa, Iulia, n.red.), care fost facute „cu incuviintarea conducatorului”. 

„Partenerii straini ai Rusiei nu reusesc sa inteleaga cine este el cu adevarat”

„Asemenea acte sunt norma in cercurile presedintelui, pentru ca el este un bandit din fire. Chiar si dupa mai bine de 20 de ani la putere, dobandind o imagine de om puternic si incredere in sine, un bandit va ramane intotdeauna un bandit in ceea ce priveste perceptia sa printre cei din jur. Este o greseala drastica atunci cand este vazut ca un om de stat normal. Partenerii straini ai Rusiei nu reusesc sa inteleaga cine este el cu adevarat”, adauga acesta.

In text, Hodorkovski aminteste si de experienta sa in inchisoare. 

„Am destula experienta in a trata banditii. Dupa ce am petrecut zece ani in inchisorile rusesti, pot spune ca cel mai periculos lucru este sa le arati orice slabiciune sau incertitudine. Orice pas catre cerintele lor, fara o demonstratie clara de forta, va fi perceput ca slabiciune. Dupa logica lor, daca tarile occidentale spun ca nu vor renunta la Ucraina si totusi fac exact asta inseamna ca sunt slabe. Si asta face probabil ca Putin sa se uite catre alti vecini, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, care au facut si anterior parte din Imperiul Rus”.

Hodorkovski atrage atentia ca miza nu mai este de fapt doar Ucraina.

„Trebuie sa intelegeti ca Putin, in capul lui, nu mai este de mult in razboi cu Ucraina, ci cu America. Si acum America si NATO par sa se retraga. El nu este singurul bandit care percepe situatia in acest fel. Alti banditi urmaresc si asteapta randul lor, in timp ce umilinta Americii rasuna in intreaga lume. Transnistria se agita, Balcanii sunt din nou nelinistiti, Iranul ataca bazele americane. La un moment dat, America si NATO vor riposta, dar pana in acel moment vor fi chinuite de corbi si vulturi in diverse parti ale lumii, iar Putin nu isi va da imediat seama ca raspunsul este grav. Obiceiul impunitatii in randul batausilor nu dispare atat de repede. Si asta inseamna ca este probabil un razboi mai rau, unul si mai mare”.

O cucerire a Ucrainei nu va rezolva criza cu care se confrunta Rusia in ultimii ani, sustine omul de afaceri rus.

„Acum, razboiul din Ucraina micsoreaza orice nemultumire despre un deceniu de declin economic. Daca li se va permite sa preia Ucraina, economia va continua sa se prabuseasca, ca urmare a coruptiei si a sanctiunilor. Un potop de sicrie se va intoarce acasa in Rusia, pentru ca razboiul de gherila nu poate fi oprit. Starea de spirit a populatiei va continua sa se deterioreze. Si in 2024 vor fi alegeri”. 

Iar atunci, Putin isi va duce mai departe ambitiile expansioniste, subliniaza Hodorkovski. „Care ar fi probabil solutia lui Putin? Va fi o alta «operatie speciala». Moldova este prea mica, asa ca probabil ca va fi in statele baltice sau in Polonia. Daca domnul Putin nu este oprit in aer deasupra Ucrainei, NATO va trebui sa lupte cu el la sol”.

„Putin nu este un sinucigas” 

In privinta folosirii armelor nucleare, Hodorkovski crede ca Putin le va folosi doar daca e convins ca nu va avea un raspuns din partea Vestului.

„Cat despre armele nucleare, presedintele rus are o psihoza maniacala. Este obsedat de a fi o figura istorica precum Stalin. Dar el nu este sinucigas sau nu ar sta la celalalt capat al unei mese cu prietenii sai. El va folosi arme nucleare doar daca crede ca nu va exista niciun raspuns. Dar in fiecare zi NATO respinge zona de excludere a zborului deasupra Ucrainei, increderea in sine creste”.

„Nu vreau ca tara mea sa se confrunte cu NATO intr-un conflict global, dar incercarea de a vorbi cu un bandit fara sa-i arati puterea duce exact la acel punct” spune Mihail Hodorkovski. 

Sursa: