Un barbat a fost declarat mort de catre judecatorii ieseni, desi el este in viata. DLEP Iasi a solicitat instantei anularea actului de deces, dar magistratii au respins actiunea. „Actiunea noastra a fost respinsa pe motiv ca persoana trebuia sa ceara personal anularea actului de deces”, a declarat Marius Constantin Bodoga, seful DLEP Iasi, scrie presa romana.

Publicat:19.02.2020, 12:44

Un iesean in varsta de 63 de ani a avut parte de o surpriza de proportii, cand a vrut sa isi innoiasca un act. Acesta a constatat ca fusese declarat mort, desi el este in viata!

Autoritatile iesene au fost nevoite sa apeleze la instanta, pentru a remedia problema, insa, surpriza!, judecatorii au respins actiunea! Astfel, recent, reprezentantii Directiei Locale de Evidenta Persoanelor (DLEP) le-au cerut magistratilor din cadrul Judecatoriei Iasi sa dispuna anularea actului de deces emis pe numele lui Dan Petrariu, numai ca judecatorii au respins actiunea.

„Instanta respinge cererea formulata de reclamanta Directia Locala de Evidenta Persoanelor Iasi – Serviciul de Stare Civila in contradictoriu cu paratul Petrariu Dan, ca neintemeiata”, au precizat magistratii ieseni.

Sentinta initiala ar fi putut fi atacata, dar, conform datelor oferite de instanta, aceasta nu ar fi fost contestata.

O surpriza si pentru autoritati

Actiunea de anulare a actului de stare civila a fost formulata de catre reprezentantii DLEP Iasi in cursul anului trecut. Atunci, reclamantii au solicitat instantei, in contradictoriu cu Dan Petrariu, anularea actului de deces emis pe data de 8 ianuarie 2015, privindu-l pe parat. Respectivul act de deces fusese intocmit pe baza unei hotarari judecatoresti declarative de moarte de pe data de 7 mai 2013. Decizia a fost emisa tot de catre Judecatoria Iasi.

„Printr-o adresa de pe 17 decembrie 2018, emisa de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date Bucuresti – Serviciul Central de Stare Civila, s-a specificat faptul ca Petrariu Dan s-a prezentat la Ambasada Romaniei din Podgorita, Muntenegru si a solicitat eliberarea unui nou document de calatorie in locul celui expirat, constatandu-se faptul ca persoana in cauza figura in sistemul de pasapoarte E-Pass si in Registrul National de Evidenta Persoanelor cu mentiunea „decedat”. In urma verificarilor in registrele de stare civila, a fost identificat actul de deces emis in 2015, privindu-l pe parat, care ar fi decedat pe data de 31 decembrie 1999 in Iugoslavia. Actul de deces a fost intocmit pe baza sentintei civile de pe 7 mai 2013 a Judecatoriei Iasi, prin care a fost declarata moartea paratului, la cererea fiului acestuia”, au precizat reclamantii in fata instantei.

Plecat din tara la munca, dat disparutIn urma cu mai bine de 20 de ani, ieseanul a plecat la munca in fostul spatiu iugoslav. Dupa ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul sau le-a cerut judecatorilor sa il declare mort, banuind ca barbatul ar fi decedat.

Pe data de 7 mai 2013, Judecatoria Iasi a admis cererea formulata de reclamant si a declarat moartea barbatului. Pe baza acestei sentinte, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015.

Totusi, autoritatile au constatat ca barbatul este in viata, in momentul in care acesta a solicitat sa i se innoiasca documentul de calatorie.

Conform dispozitiilor articolului 54 din Codul Civil, „daca cel declarat mort este in viata, se poate cere oricand anularea hotararii prin care s-a declarat moartea. Cel care a fost declarat mort poate cere, dupa anularea hotararii declarative de moarte, inapoierea bunurilor sale in natura, iar, daca aceasta nu este cu putinta, restituirea lor prin echivalent. Cu toate acestea, dobanditorul cu titlu oneros nu este obligat sa le inapoieze decat daca, sub rezerva dispozitiilor in materie de carte funciara, se va face dovada ca, la data dobandirii, stia ori trebuia sa stie ca persoana declarata moarta este in viata”.

„El ar fi trebuit sa depuna cererea!”

Pe de alta parte, judecatorii ieseni au precizat ca, din prevederile legale, rezulta ca, atunci cand cel declarat mort printr-o sentinta este in viata, e necesara formularea unei cereri de anulare a deciziei declarative de moarte.

„Cererea de anulare se introduce de cel declarat mort, la instanta care a pronuntat hotararea declarativa de moarte, iar judecata se face cu citarea partilor din procedura declarativa de moarte si cu participarea procurorului. Dreptul la actiune in anulare este imprescriptibil. Prin urmare, pentru a se dispune anularea unui act de deces al unei persoane in viata si care a fost emis pe baza unei sentinte de declarare a mortii a persoanei respective este necesar ca, mai intai, sa se solicite si sa se obtina anularea hotararii judecatoresti de declarare a mortii, urmand ca, in temeiul acestei hotarari, Serviciul de Stare Civila sa procedeze la anularea inregistrarii decesului”, au subliniat magistratii ieseni.

Pe de alta parte, reprezentantii DLEP au mentionat ca nu au atacat decizia instantei, pentru ca ar fi fost un efort facut fara rost.

„In ceea ce ne priveste pe noi, actiunea a fost respinsa motivat de faptul ca persoana indreptatita ar fi trebuit sa depuna personal cererea la instanta, pentru a anula actul de deces”, a afirmat Marius Bodoga, seful DLEP Iasi.

Totusi, avand in vedere ca ieseanul nu are documente valabile, este greu de crezut ca va putea ajunge la Judecatorie, pentru a putea depune personal o solicitare de anulare a actului de deces.

Sursa: bzi.ro