Nu mai este foarte mult timp pana cand sezonul rece isi va intra in drepturi, astfel ca ne pregatim sa trecem la ora de iarna. In fiecare an, in luna octombrie se trece la ora de iarna, moment in care noaptea devine mai lunga si ziua mai scurta. Vezi cand se schimba ora in 2019!

Publicat:16.10.2019, 14:48

Ora de iarna in 2019 se schimba in ultimul weekend din octombrie, ultima noapte de sambata spre duminica, mai exact in noaptea de 26 spre 27 octombrie. La aceasta data, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Trecerea la ora de iarna inseamna ca vom dormi mai mult cu o ora, deoarece ceasul este dat inapoi cu o ora. Duminica, 27 octombrie, va fi cea mai lunga zi din an: 25 de ore.

Trecerea la ora de iarna – un mecanism folosit de peste 100 de ani

Mecanismul cunoscut prin care se schimba ora, atat primavara, cat si toamna, este folosit de peste 100 de ani vechime de mai multe tari din intreaga lume, mai exact 70 de tari. Nu toate tarile au aceeasi perioade stabilite pentru schimbarea orelor. Neo-zeelandezul Hudson este cel care a gandit pentru prima data posibila introducerea acestui tip de orar. Inainte de schimbarea orei, in luna septembrie se intampla si echinoctiul de toamna 2019. Atunci cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc si trece prin emisfera sudica are loc echinoctiu de toamna. Pe data de 23 septembrie, echinoctiul reprezinta in mod oficial sfarsitul verii.

Dupa data de 23 septembrie, zilele devin mai scurte si noptile mai lungi, iar asta se pastreaza pana la solstitiul de vara, in jurul datei de 21 iunie 2020.

Ora de iarna 2019 – cum suntem afectati cand se schimba ora in 2019

Specialistii sustin ca avem nevoie de aproximativ o saptamana pentru a ne adapta la ora de iarna. Odata cu trecerea la ora de iarna, cu totii trebuie sa ne schimbam ora de somn si sa adormim cu o ora mai devreme. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglari hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscuta si drept „hormonul somnului”.

Trecerea la ora de iarna poate provoca stari de oboseala si poate declansa scaderea vigilentei, cresterea nivelului de stres, tulburari de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamna. Simptomele pot fi diferite de la o persoana la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineata, stari de rau, astenie si nervozitate generala.

Sursa: