Un anticiclon care s-a format deasupra Europei este atat de mare incat ar putea depasi toate recordurile acestui secol. Potrivit site-ului Severe-Weather, el va aduce, miercuri, o presiune atmosferica ridicata pe toata suprafata continentului, in special in zona centrala, in nordul Mediteranei si in nordul Balcanilor.

Publicat:27.09.2018, 07:19

Anticiclonul s-a format în urma masei de aer polar care a patruns în Europa în ultimele zile, dupa cum noteaza sursa citata. Astfel, presiunea atmosferica va ajunge la 1040 hPA, în conditiile în care presiunea atmosferica la nivelul marii, considerata cea normala, este de 1000 hPa.  

O presiune precum cea preconizata pentru miercuri este neobisnuita de ridicata, mai ales la început de toamna, si ar putea depasi recorduri, mai noteaza Severe-Weather. Potrivit National Meteorological Agency, o presiune atât de ridicata s-a mai îngreistrat doar în toamna anului 1953. Presiunea atmosferica va scadea începând de joi.  

In tara noastra, astazi se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta 1 grad, ziua termometrele vor indica 17 de grade. In centru, noaptea se prognozeaza 2 grade, iar maxima zilei va fi de 18 de  grade. In sud, noaptea se asteapta 3 grade. Ziua, termometrele vor indica 19 de grade.In capitala, minima va fi de 2 grade, iar ziua se asteapta 18 de grade. In urmatoarele zile vremea se va incalzi usor.

În România, temperatura a scazut cu 7-8 grade în doar câteva ore, dar prognoza meteo pentru urmatoarele zile arata ca vremea în România se va mai încalzi putin. „Asa s-au pozitionat masele de aer. Am avut circulatii termice care au determinat deplasarea maselor de aer rece dinspre zona de nord a continentului, masa de aer polar, si au coborât foarte mult catre partea de sud a Europei, inclusiv în România. Nu e ceva nemaiîntâlnit, însa diferentele de temperatura de la o zi la alta au fost foarte mari”, a explicat meteorologul ANM Alina Serban pentru Digi24.