Unul de la socialisti, unul de la PPDA si unul inaintat de PAS au fost alesi astazi de Parlament ca sa ocupe fotoliile ramase libere la Comisia Electorala Centrala. Asta dupa ce trei membri CEC, inclusiv presedintele, au demisionat. Democratul Sergiu Sirbu i-a atentionat pe acestia sa nu se lase influentati de sefii lor de partid.

Publicat:16.07.2019, 14:29

Pavel Dumitru, Dorin Cimil si Maxim Lebedinschi sunt noii membri CEC. Candidaturile acestora au fost discutate in sedinta de astazi a Parlamentului, la propunerea Comisiei juridice.

Dumitru Pavel este avocatul care i-a reprezentat interesele lui Andrei Nastase in instante atunci cand liderul PPDA a atacat decizia judecatoriei Chisinau de a declara nule alegerile locale din capitala.

Maxim Lebedinschi, fratele deputatului socialist, Adrian Lebedinschi, a fost pana in prezent consilierul presedintelui Igor Dodon in domeniul juridic si reprezentantul acestuia in relatiile cu Parlamentul si Guvernul.

Dorin Cimil, inaintat de PAS, este doctor in drept si candideaza si pentru fotoliul de judecator la Curtea Constitutionala. Astazi, democratul Sergiu Sirbu i-a indemnat pe acestia sa fie apolitici.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PDM:“Sa stiti stimati viitori membri ai CEC dvs trebuie sa va supuneti doar Constitutiei si Codului Electoral si daca domnul Cimil veti primi vreun sunet… sa aveti curajul sa spuneti nu. “

Fotoliile la Comisia Electorala Centrala au ramas vacante dupa ce presedinta Alina Russu, dar si membrii Rodica Ciubotaru si Iurie Ciocan au anuntat ca pleaca din functie.

Ei nu erau de acord cu hotararile adoptate anterior de legislativ, care permit ca membrii CEC sa fie concediati fara o decizie a instantei de judecata, fapt care, spun ei, ar atenta la independenta lor. Comisia Electorala Centrala are in total 9 membri. Opt sunt numiti de Parlament si unul de presedinte.