Google+

Isi vor pune afacerile pe picioare cu bani europeni. 16 antreprenori din Autonomia Gagauza au primit pana la 18 mii de euro fiecare. Cum arata acum afacerile lor - VIDEO

Isi vor pune afacerile pe picioare cu bani europeni. 16 antreprenori din Autonomia Gagauza au primit pana la 18 mii de euro fiecare. Cum arata acum afacerile lor - VIDEO
Embed:

Afaceri pe bani europenilor. 16 atreprenori din Autonomia Gagauza si Taraclia au primit granturi in valoarea de pana la 18 mii de euro in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana. Banii sunt destinatii dezvoltarii businessului mic si mijlociu si vor permite crearea a 90 de locuri de munca.


In martie 2017, Sergiu Ormangi a castigat un  grant in valoare de 13 mii de euro. In mai bine de 5 luni a reusit sa-si puna o afacere pe picioare. Prelucreaza produse din metal. A reusit sa-si deschida si un magazin in Ceadar-Lunga.

 

Sergiu ORMANGI, ATREPRENOR: ”Am clienţi permanenţi care cumpără, practic, toate produsele. Nici nu reuşesc.O astfel de frunză care costă 12 lei, noi o tăiem în 5 secunde”. 

 

 Astazi alti 16 antreprenori au beneficiat de granturi similare. Printre ei este si Anastasia Chiosia din Ceadir-Lunga. Tanara  a decis sa-si transforme pasiunea intr-o afacere. Aceasta creaza cutii decorative din lemn. Pana acum le-a facut manual, astfel ca grantul de peste 8 mii de euro, ii va fi de mare folos.

 

Anastasia CHIOSIA: “Noi avem utilaj, dar vrem să ne dezvoltăm. Vrem să producem nu doar cutii pentru bijuterii, dar şi cutii pentru medicamente.” 


Anastasia stie preferintele clientilor si incearca mereu sa-i suprinda.

 

Anastasia CHIOSIA: “De exemplu, aici puteţi să puneţi telefonul. Unii clienţi pun aici inelele. Posibilităţi sunt multe. E lucru manual, aproximativ 800 de  lei costă.”

 

 Ivan Negov din satul Tomai, Ceadir-Lunga a semnat un contract de cooperare cu uzina de tractoare din Belarus in 2015. Din piesele livrate de partenerul de la Minsk asambleaza tractoare. Cei peste 17 mii de euro sunt bineventi.

 

Ivan NEGOV, ANTREPRENOR: ”Avem nevoie de un nou utilaj, pentru că lucrăm la utilajul din perioada sovietică. Vrem să producem mai mult. ”

 

 De la lansarea intreprinderii din 2015  spune ca a vandut 45 de tractoare. Preţul unui tractor porneşte de la 8500 de euro şi ajunge pana la 14 mii.

 

Ivan NEGOV, ANTREPRENOR: ”Vrem că gospodăriile să lucreze cu astfel de tractoare. Tractoarele sunt mai ieftine decât cele europene.  Pentru că este de dimesniuni mici este uşor de utilizat în grădini, în vii.”

 

 Conditiile de baza pentru antreprenori a fost sa contribuie cu 20 la suta din suma pe care au cerut-o de la investitori pentru afacerea lor.

 

Iva STAMENOVA, MANAGER DE PROIECTE, DELEGATIA UNIUNII EUROPENE IN MOLDOVA: "Întreprinderi mici şi mijlocii sunt motorul principal al economiei şi a dezvoltării. Suntem mândri că putem să dezvoltăm sfera economică şi să creăm noi locuri de muncă.”

 

 Proiectul face parte din Programul de sustinere a dezvoltarii rurale si a agriculturii in Autonomia Gagauza si raionul Taraclia. Acesta este finantat de Uniunea Europeana.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn