Si catolicii din Moldova au mers aseara la slujba de Inviere si au sfintit bucatele pascale. La catedrala Providenta Divina din capitala s-au adunat sute de credinciosi. Cativa dintre ei au fost botezati.

Publicat:16.04.2017, 13:38


Slujba a durat doua ore si a fost tinuta in trei limbi, romana, rusa si poloneza. Crestinii catolici au cantat cantece bisericesti si si-au cerut iertare unii de la altii pe parcursul intregii seri.

Ceremonia a continuat cu procesiunea imprejurul bisericii, urmand cortegiul parohului, care a imprastiat petale de trandafir.

Daca ortodocsii in noaptea Invierii primesc focul sfant adus de la Ierusalim, catolicii isi aprind lumanarile de la faclia din curtea bisericii.

PS Anton COSA, EPISCOP DE CHISINAU, EPISCOPIA ROMANO-CATOLICA “Lumanarea pasca sau lumina lui Cristos, semnifica pentru noi acea putere a lui Dumnezeu // Aceasta lumina pe care noi am oferito oamenilor, este focul binecuvantat de catre noi. Traditia catolica nu are aceasta deschidere spre traditia orientala.”

Unii crestini credeau insa ca focul pe care-l tin in maini este adus de la Ierusalim.“ Noua ni l-au adus din Ierusalim.”

“Acesta e simbolul iubirii, prieteniei, simbolul sanatatii.”

“ Lumina sfintita din Ierusalim. Cum altfel? L-au adus doar."

In timpul slujbei, un barbat si o femeie au fost botezati, dupa care au primit in dar cate o haina alba, ce semnifica spalarea de pacate.

Cosurile cu pasca si alte bunatati au fost aranjate in curtea catedralei, dupa care au fost sfintite si binecuvantate.

“Cozonac, avem oua vopsite si avem vin”

In Moldova sunt aproape 20 de mii de crestini catolici.