Cu riscul de a nu primi bani de la europeni in anul care vine, autoritatile mizeaza in 2019 pe finantari din China sau Belarus. Paradoxal este ca executivul nu a luat in considerare eventualele incasari pe care le-am putea obtine din amnistia fiscala si nu spune niciun cuvant despre benzinariile duty free, in legea bugetului pe anul viitor. Documentul insa arata ca, ratam bani buni din proiectele anuntate de democrati ce se refera la diverse facilitati fiscale pentru angajatii la stat. Expertii au analizat cifrele si spun ca vor urma recalculari care sa fie adaptate la realitate.

Publicat:18.11.2018, 13:41

Bugetul pentru anul 2019 nu include eventuale incasari ce ar putea fi obtinute din declararea voluntara a veniturilor ascunse pana acum, lege intrata in vigoare de curand. Mai mult, ignorata a fost si aplicarea normei ce se refera la benzinariile duty-free. Poate pentru ca prevederea ce permite vanzarea carburantilor fara TVA si accize - ar putea fi eliminata, constata ziaristii de la MoldStreet.

Intr-o alta ordine de idei, chiar daca Bugetul Public National va creste la anul cu 5,5 miliarde de lei, economistii spun ca o parte din acesti bani nu trebuie considerati drept o crestere reala.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “In primul rand aproape un miliard de lei crestere de fapt este o inscriere contabila, nu este o crestere adevarata, din simplul motiv ca in 2018 multe intreprinderi au fost transformate in institutii publice, cum ar fi Cadastru, Registru si veniturile lor inainte mergeau separat, acum insa se include in bugetul de stat.”

Specialistii au mai constatat ca la anul, statul nu va incasa 2 miliarde de lei din doua facilitati fiscale oferite contribuabililor: impozitul unic pe venit si reforma ce prevede reducerea cotei asigurarilor sociale. Un capitol aparte il constituie fondul salariilor.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “La anul creste cu mai putin de un miliard de lei, pana la 15 miliarde. Si atunci la toti intrebarea de unde guvernul va da majorari de salarii daca noi crestem bugetul doar cu un singur miliard. Si aici sunt trei explicatii.”

 Guvernul va optimiza structurile de stat, adica va reduce personalul cu 8500 de persoane. Aceasta ar fi o explicatie.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: Asta inseamna ca mult state care nu erau folosite, unii detineau doua functii, cred ca va fi optimizari pe interior. A doua sursa de venit este ca guvernul va majora salariile celor cu venituri mici din contul celor cu venituri mari, dar celor cu salarii mari li se va da compensatii, dar se incearca o echilibrare pe interior.”

Finantarea externa ramane un subiect ingrijorator. Daca Moldova nu isi va recapata imaginea in fata europenilor, riscam sa nu primim tot din ceea ce si-au propus functionarii de la Ministerul Finantelor. In aceste conditii...

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Daca ne uitam la imprumut, avem finantare de la China si de la Belarus. Ce sa zic, posibil ca aici vor veni. Banii din China sunt inca banii dintr-un memorandum din 2012 si chinezii se intrebau cand totusi o sa luam banii.”

Legea bugetului pentru anul 2019 prevede venituri la bugetul de stat de 42,1 miliarde de lei si cheltuieli de 47,6 miliarde.

Veaceslav NEGRUTA, ECONOMIST: Dupa alegeri, indiferent de noul guvern care va fi va avea niste lucruri de clarificat. Cu certitudine pot sa va zic, indiferent de guvern acest buget 2019 urmeaza sa fie drastic corectat deja in 2019 si readus la realitati.”