Ieri, 21 octombrie, mii de persoane aduse cu autobuzele din diferite colturi ale tarii s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale pentru Adunarea Nationala a Partidului Democrat, scrie ZdG.md

Publicat:22.10.2018, 11:58

Organizatorii evenimentului au anuntat ca în PMAN au fost prezenti circa 100 de mii de oameni. Acelasi numar l-au anuntat si liderii Platformei „Demnitate si Adevar” la 6 septembrie 2015, când mii de oameni au venit în PMAN sa protesteze împotriva guvernarii.  Desi la ambele evenimente din imaginile video capturate cu drona si fotografii se observa un numar mare de oameni, politistii au numarat 40 de mii de oameni la protestul anti-guvernamental din 2015 si 90 de mii, la evenimentul organizat de PDM în 2018.

Contactata de ZdG, ofiterul de presa al Inspectoratului General de Politie, Mariana Betivu, a afirmat ca politia a facut un calcul estimativ de circa 90 de mii de persoane care au fost prezente în PMAN la Adunarea PDM din 21 octombrie 2018.

Deschide.md a filmat cu drona multimea din PMAN, iar din captura video se observa mai multa lume adunata deja în fata scenei si în regiunea Arcului de Triumf.

Platforma Demnitate si Adevar a organizat la 6 septembrie, 2015, în Piata Marii Adunari Nationale, un miting de protest. Protestatarii au cerut demisia sefilor mai multor institutii ale statului, a presedintelui tarii, a executivului si legislativului, deconspirarea proprietarilor mass-media, alegerea presedintelui tarii de catre popor si pedepsirea vinovatilor pentru frauda din sistemul bancar. Atunci, reprezentantii politiei au declarat pentru PRO TV ca la protest ar fi fost circa 40 de mii de oameni.

Si la 1 iulie, 2018, la Chisinau a avut loc un protest în PMAN. Cetatenii s-au adunat pentru a-si manifesta dezacordul si indignarea fata de invalidarea alegerilor locale. Protestatarii au votat unanim o rezolutie prin care solicita validarea alegerilor, anularea sistemului mixt si demiterea judecatorilor care au pronuntat hotarârile de invalidare a mandatului lui Nastase. Imaginile cu drona au fost filmate de ZdG la ora 14.45. Atunci politistii au calculat în jur de 7 mii de cetateni. 

Politia nu dispune de tehnica specializata pentru a calcula numarul participantilor la o adunare publica. Astfel, estimarile se bazeaza pe factori precum: suprafata ocupata de oameni, densitatea acestora pe teren si lungimea unei coloane.

Partidul Democrat a rezervat ieri, 21 octombrie, Piata Marii Adunari Nationale pentru organizarea si desfasurarea unei întruniri sub forma de manifestatie politica în scopul comunicarii cu membrii si simpatizantii Partidului Democrat. Desi democratii neaga ca ar fi adus oamenii organizat la evenimentul planificat de ei, sunt persoane care afirma ca li s-a spus ca „trebuie sa vina”, astfel risca sa piarda locul de munca.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD