Zeci de mii de oameni s-au adunat astazi in Piata Marii Adunari Nationale ca sa ceara demisia guvernarii. Multimea a cerut intoarcerea banilor furati din cele 3 banci, preturi mai mici si salarii mai mari. Pentru prima data, Platforma DA a anuntat ca vrea alegeri anticipate si ca pana atunci se va transforma intr-un partid politic.

Ultimul update: 06.09.2015, 18:32 Publicat:06.09.2015, 07:14

UPDATE 20:10 Protestatarii au anuntat ca raman in PMAN pana cand guvernantii nu le vor indeplini revendicarile.

”lumina sa fie mai ieftina”

”cu pensia de 800 de lei ce sa fac?”

”am venit sa ne luam tara inapoi”

”sa stopeze preturile”

”e dezastru”

Oamenii au inceput sa se adune inca de la ora 11, cu o ora mai devreme decat era planificat protestul. Suparati pe guvernare, acestia au cerut demisia tuturor.

”am venit sa fugarim talharii”

”cei vinovati sa intoarca banii”

”dorim sa scapam de mafie”

”toti la inchisoare, de facut o inchisoare si de bagat pe toti acolo”

”criminalii, am venit sa luam tara inpoi cu lighenele”

Pe scena au urcat rand pe rand cei de la Patforma DA.

Stanislav PAVLOVSCHI: ”Au format un concert al mafiei, tara e ingenuncheata, ei au chef sa cante pe banii dvoastra”.

Vasile NASTASE: ”PG, nesimtitul de la BNM, aceste scule oligarhice”

Satui de cei de la putere, oamenii au scandat numele fostului ministru al Educatiei.

De data aceasta, protestatarii au declarat ca nu vor pleca din piata.

Alex COZER: ”Plahotniuc cu Filat nu vor permite sa mai protestam. Ramanem aici”

Pentru prima data, platforma a anuntat ca se va transforma in curand intr-un partid politic.

Vasile NASTASE: ”Vom genera  forta politica de alternativa pentru ca la alegerile anticipate sa aveti ce vota”

Speranta STATE, REPORTER PROTV: ”Intre timp, centrul capitalei in primetrul strazilor bodoni, puskin, 31 august, columna a fost impanzit de politie. In spatele cladirii gov, zeci de politisti sunt gata sa intervina.”

Nu s-a trecut fara mici incidente. Acest barbat beat a rupt benzile de protectie ale perimetrului ingradit de organizatori.

In schimb, unii au profitat de vremea frumoasa ca sa se distreze.

”vreau guvernantii sa plece”

Iar altii au venit sa ceara Unire, asa ca au fost apostrofati de veteranii care asigurau securitatea organizatorilor.

”mi-au zis cu unirea sa merg in alta parte”

Spre final, organizatorii au dat citire unei rezolutii cu revendicari, pe care cativa dintre ei a dus-o la Guvern. Ei au cerut, pe langa demisia sefilor institutiilor de drept si alegerea presedintelui prin vot direct de catre popor, si...

Andrei NASTASE: ”alegeri anticipate nu mai tarziu de martie 2016”

 Speranta STATE, REPORTER PROTV: ”Organizatorii spun ca in piata au venit astazi in jur de 100 de mii de persoane. Potrivit calculelor oamenilor legii, numarul ar fi de aproape 2 ori mai mic. Politia sustine ca aproape 40 mii de oameni ar fi participat la protest.”

Acesta este al patrulea miting organizat de Platforma DA.

Sinteza zilei, duminica, 6 septembrie:

UPDATE 18:30 Reprezentantii protestatarilor au adunat peste 75 de mii de lei pentru cheltuielile si sustinerea protestul. In cazul in care guvernantii accepta revindecarile manifestantilor, banii vor fi donati persoanelor nevoiase.

UPDATE 18:00 Mai multe corturi au fost instalate in PMAN, iar reprezentantii protestatarilor anunta ca nu vor parasi piata pana cand guvernantii nu vor semna revindecarile platformei DA.

UPDATE 17:47 VIDEO LIVE asigurat de privesc.eu

UPDATE 17:00 Reprezentantii protestatarilor au anuntat ca raman in PMAN si vor astepta ca premierul Strelet sa vina in piata: "Ii asteptam pe Streletii, Timoftii si Canzii, aici in piata, sa vina in fata noastra."

UPDATE 15:54 Reprezentantii platformei DA au prezentat textul rezolutiei. Printre revindecari se numara si demisia sefului statului, demisia conducerii institutiilor de stat, organizarea alegerilor anticipate.

UPDATE 15:26 Valeriu Strelet, PREMIER: "Ma bucur ca avem acest dialog."

La discutiile cu premierul, liderul grupului DA, care a participat la negocieri, a anuntat ca protestul va avea caracter permanent. Protestatarii nu vor parasi PMAN pana cand nu vor ajunge la un consens cu autoritatile. Premierul Valeriu Strelet a invitat la discutii reprezentantii platformei DA, astazi la ora 17:00, la ministerul Agriculturii.

UPDATE 15:10 Un grup al platformei DA se afla in aceste momente la Guvern unde urmeaza sa ceara premierul Valeriu Strelet sa semneze lista cu revindecarile cerute de protestatari.

UPDATE 14:34 "Sa votam sa inchidem aeroportul. Sa nu poata fugi oligarhii."

UPDATE 13:36 Organizatorii, alaturi de participantii la protest cer demisia presedintelui Nicolae Timofti. 

UPDATE 13:35 Fostul ministru al Educatiei, Maia Sandu a fost numita membru al consiliului protestatarior de catre reprezentantii platformei DA.

UPDATE 13:34 Organizatorii urmeaza sa prezinte revindecarile Marii Adunari Nationale din 6 septembrie. Rezolutia care urmeaza sa fie semnata astazi va contine revindecarile prezentate in cele trei proteste organizate anterior de platforma DA.

UPDATE 13:23 "Vrem sa ne alegem noi presedintele, sa nu fie ales la Drive. Sa avem si noi verticalitate. Sa nu plecam de aici pana nu obtinem ce ne-am propus."

UPDATE 12:49  In aceste momente portiunea de drum cuprinsa intre strazile Bodoni si Puskin este inchisa, iar traficul este redirectionat pe strazile adiacente.

UPDATE 12:48 "Plahotniuc a parasit Republica Moldova si se afla la Geneva".

UPDATE 12:42 "Plahotniuc si cu Filat vor face tot posibilul sa nu mai permita niciun protest in PMAN. Daca astazi plecam acasa sa stiti ca nu ne vom mai putea intoarce, ei vor face tot posibilul pentru acest lucru. Sa ramanem in PMAN pana vom fi scultati: "Ramanem aici, ramanem aici". Nu ne miscam de aici pana nu ne intoarceti tara."

UPDATE 12:40 "Tinem sa le multumim astistilor nostri si celor de peste Prut pentru solidaritate."

UPDATE 12:36 "Niste nemernici au organizat concerte in momentul in care tara este captiva, ei au chef sa cante si sa danseze. Ei continua sa cheltuie bani pentru sustinerea papusarilor. Oare cat o sa mai rabdam noi?  Desteptarea oameni bun, victoria de apartine."UPDATE 12:30 "E timpul sa ne luam tara inapoi din captivitatea oligarhiei corupte. Vrem tara inapoi! Cum vom face acest lucru, decidem astazi. Vom semna o rezolutie"

UPDATE 12:27 Protestatarii scandeaza: "Miliardele inapoi"

UPDATE 12:22 "Astazi este ziua in care punem capat oligarhiei. Am venit sa ne decidem soarta noastra. Am rezistat impotriva propagandei. Au indimidat oamenii de la Ocnita, Cimislia, Soroca."

 Sursa foto: privesc.eu


UPDATE 12:17 Potrivit organizatorilor, la protest participa si locuitori din: Ungheni, Causeni, Straseni, Edinet, Drochia, dar si din alte raioane ale tarii.

Protestul a inceput cu intonarea imnului Republicii Moldova.

VIDEO asigurat de privesc.eu

UPDATE 12:00 A inceput protestul. 

UPDATE 11:47 Sute de oameni s-au adunat deja in PMAN.

Printre revendicarile enumerate de manifestanti se numara demisia sefilor mai multor insitutii de stat, pedepsirea vinovatilor de jaful din sistemul bancar, depolitizarea sistemului judiciar din Republica Moldova, dar si adoptarea unor masuri urgente pentru deconspirarea proprietarilor institutiilor mass-media din tara.

Tot astazi, la aceiasi ora cu protestul urma sa aiba loc un concert organizat de o companie de telefonie. Dupa ce mai multi artisti, invitati sa participe la concert, au refuzat sa vina in Moldova organizatorii au schimbat ora evenimentului. Si la Orhei, astazi, 6 septembrie va avea loc un concert, la care au fost invitati doi interpreti din Romania, dar care au anuntat ca nu vor participa.

Astfel, ieri, internetul a explodat dupa ce mai multi interpreti au refuzat sa cante la concertul de astazi. Internautii au postat zeci de glume pe seama celor doua concerte.

Ultimul protest organizat de Platforma Civica DA a avut loc pe 7 iunie, in PMAN.