Google+

Dupa 25 de ani de intuneric, strazile celui mai mare sat din Moldova, Congaz sunt iluminate in timpul noptii. Un sistem modern de iluminat public a fost lansat in localitate - VIDEO

Dupa 25 de ani de intuneric, strazile celui mai mare sat din Moldova, Congaz sunt iluminate in timpul noptii. Un sistem modern de iluminat public a fost lansat in localitate - VIDEO
Embed:

Dupa 25 de ani de intuneric, strazile celui mai mare sat din Moldova, Congaz sunt iluminate in timpul noptii. Astfel, oamenii nu se mai tem sa iasa din case dupa ce apune soarele. Un sistem modern de iluminat public a fost lansat in localitate cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Peste 90 de mii de euro a costat proiectul.

 

Natalia GHETU, REPORTER PROTV: "Dupa ce timp de 25 de ani pe aceasta strada a fost bezna, de acum inainte noaptea aici va fi lumina. Oamenii spun ca in sfarsit vor putea iesi dupa lasarea intunericului fara sa le fie frica."

 

 In sat au fost instalate 480 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED, care sunt puse in functiune prin intermediul a 14 dispozitive de control si evidenta a energiei electrice.

 

"Е bine ca este lumina. E mai comod asa, intrucat drumurile nu sunt bune."

 

"Cand veneam seara de la lucru era intuneric, acum poti liber."

 

"Е mai usor sa mergi. Mai putin te impedici, drumurile sunt pline de gropi."

 

 Costul proiectului este de peste 92 de mii de euro, dintre care 70 de mii au fost oferiti de Uniunea Europeana, iar 27 de mii de euro au venit din bugetul local. Primarul satului spune ca sistemul va asigura economii de pana la 50% la consumul de energie electrica.

 

Mihail ESIR, PRIMAR CONGAZ: "De doua ori mai econom decat becurile obisnuite. Inainte era iluminata doar strada principala toata noaptea, iar pe alte strazi, lumina era conectata seara 2-3 ore. Era un grafic. Acum toata noaptea este conecat iluminatul."

 

 La evenimentul de lansare a fost prezent si Ambsadorul UE in Republica Moldova, Peter Michalko, dar si bascanul Autonomiei Gagauze, Irina Vlah. Copii din localitate au pregatit un specatol oficialilor. Aceasta femeie spune ca de acum inainte, copiii care merg la cursul de dans din localitate nu vor mai ajunge acasa prin intuneric.

 

"Тe intorc noaptea si suntem linistiti pentru copiii merg pe strazi luminate.6419-01 Мergi liber, nu iti este frica."

 

 Desi sunt multumiti de noul sistem de iluminat stradal, oamenii nu prea stiu de unde vin banii.

 

"Nu m-am interesat. Important este ca au facut si eu sunt multumit."

 

"De unde bani pentru iluminat? De unde sa stiu? Daca au posibilitate noi o sa le spunem multumesc!"

 

 Proiectul a fost realizat in cadrul programului SARD, implementat de PNUD. Pana la sfarsitul anului 2018, 40 de localitati din Gagauzia si raionul Taraclia isi vor imbunatati infrastructura datorita asistentei oferite de Uniunea Europeana prin intermediul acestui program.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn