Dupa un secol, Castel Mimi si-a deschis astazi portile pentru vizitatori. Initial, doar pentru oficiali. Presedintele Parlamentului si ministrul Culturii s-au perindat prin toate salile si au zabovit putin in beciuri. Dupa amiaza, sute de oameni au stat la coada ca sa poata intra in castel, iar ca de obicei, unii au ramas dezamagiti.

”La etajul superior erau rezervoarele si presa, la etajul intai erau sali unde se tinea vinul.”

Biletele au costat intre 100 si 300 de lei.

Speranta STATE, REPORTER PRO TV: ”Odata intrati pe teritoriul castelului, vizitatorii au putut vedea liber orice incapere. Cei mai multi s-au adunat in aceasta sala unde se pastreaza vinurile. Aceste butoaie sunt din lemn de stejar si au o capacitate de 250de l, insa acum sunt goale.”

”Minunat, am ramas impresionata. Mi-a placut toate salile, mi-a placut temperatura unde se pastreaza vinul.

”Minunat. Impresioneaza. Frumos. Mirosul de levantica te ameteste. M-a impresionat sala cu butoaie.”

”Aceasta este istoria noastra, pe care nu am cunoscut-o si trebuie s-o cunoastem.”

”Arhitectura veche care s-a reintors se pastreaza in ani.”

”Au aratat ca noi suntem gospodari si putem sa ajungem la nivel mondial.”

Ca mai mereu, nu toti au fost multumiti.

”Mi se pare ca nu prea organizat, sincer, vorbeste, dar noi nu auzim, e galagie, am fi dorit pentru 300 de lei ceva mai bine organizat.”

”Daca sincer, asteptarile au fost mai mari decat ceea ce am vazut, in principiu nu e nimic deosebit, sunt dezamagaita, la ce v-ati asteptat, mi-a parut ca o sa fie ceva mai deosebite, o atmosfera mai buna, dar sunt pereti si piatra doar.”

”Nu am ramas foarte impresionata, decorul ma asteptam sa fie mai original si am vauzt numai piatra si atata.”

”Cred ca este de muncit, toate spatiile goale tb cu ceva valroficate, cu baricuri, echipament, inceputul e impresionant, investitia e greu de inchipuit.”

Cu toate acestea, selfie-urile au fost la ordinea zilei.

Cu trei ore inainte de lansare, castelul si-a deschis portile doar pentru oficiali, care s-au perindat pe la microfoane, desi vizitatori inca nu venisera. Presedintele Parlamentului a taiat panglica.

Andrian Candu s-a aratat atat de impresionat de castel, incat...

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Am pierdut si graiul vazand aceasta frumusete, tot ce vreau sa zic, pregatind unele idei pe drum, vreau sa va spun ca le-am si uitat.”

Seful legislativului a avut parte de un tur special, iar ghid a fost chiar directorul castelului.

Cristina FROLOV, DIRECTOR GENERAL CASTEL: ”Ar fi bine sa nu se piarda nimeni pentru ca va gasim tocmai luni. Aici nu prinde telefonul, e imposibil de gasit.”

Turul s-a incheiat in beciuri cu o degustare.

Monica BABUC, MINISTRUL CULTURII: ”Ce-i o caldare de vin pentru o femeie sanatoasa? Unde-s feministele sa ne auda, ca-i o gluma...”

”-Acum puteti sa va simtiti in pielea noastra, ceea ce facem in fiecare zi.-Cat timp?-In fiecare zi.”

Degustarea s-a terminat.

”Extraordinar. Chinezii se vor bucura”

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Va asigur ca si gustul vinului savurandu-l de dmineata pana la 12 este ceva impresionant.”

Pe teritoriul castelului se vor construi o piscina, sali de expozitii si de evenimente, iar una dintre aripile cladirii va fi hotel. Directorul spera ca vizitatorii vor face coada, asa incat investitia sa fie recuperata in 10 ani.

Cristina FROLOV, DIRECTOR GENERAL CASTEL: ”Conform businessplanului vom ajunge la 0 in 2026.”

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Eu deja m-am inscris in lista vizitatorilor, impreuna cu familia si copiii si cand sunt gata si camerele de hotel, ramanem si pe noapte, si poate mai facem degustare.”

Castelul are o suprafata de 200 de mii de metri patrati si va fi deschis vizitatorilor pentru tururi, organizare de evenimente sau degustari, care ar urma sa coste de la 200 de lei. Nascut la 1868, Constantin Mimi este ultimul guvernator al Basarabiei si vinificator. In 1900 construieste castelul Mimi, care, dupa aproape un secol, a intrat in posesia unei familii, care in 2010 a inceput lucrarile de reconstructie, la care s-au implicat 600 de muncitori, ghidati de un designer italian.