Expulzarea suspecta a cetatenilor turci de pe teritoriul tarii noastre a ajuns si in presa internationala. Publicatia rusa Komersant scrie despre expulzarea celor sase persoane din conducerea licreului Orizont, precizand ca "Moldova a rasplatit Turcia cu profesori."

Publicat:07.09.2018, 13:44

Retinerea cetatenilor turci de pe teritoriul tarii noastre a ajuns si in presa internationala.

Ce scrie presa internationala despre expulzarea cetatenilor turci de pe teritoriul Republicii Moldova:

Euronews a publicat imagini din momentul retinerii si scrie ca seful statului Igor Dodon a negat ca expulzarea cetatenilor turci ar fi fost una dintre conditiile acordate autoritatilor turce, care a donat peste 10 milioane de euro pentru renovarea presedentiei.


Euronews:

The New York Times:

The New York Times scrie ca Amnesty International a criticat decizia autoritatilor din Republica Moldova si le-a calificat drept represalii impotriva cetatenilor turci.Kommersant:

Iar publicatia rusa Kommersant titreaza intr-un articol ca "Moldova a rasplatit Turcia cu profesori". In articol se precizeaza ca actiunile autoritatilor moldovene la adresa profesorilor turci sunt vazute ca o incercare de a-i face pe plac conducerii Turciei. 

Mediafax:

Si presa de peste Prut a scris despre ce se intampla la Chisinau, calificand retinerile drept un "serviciu" pentru Recep Erdogan.


Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a solicitat explicatii de la autoritatile noastre in legatura cu acest caz. O avertizare a venit si din partea comisarului european Johannes Hahn, iar expertii Promolex sustin ca au fost incalcate drepturile omului.

Sapte deputati europeni, printre care si Monica Macovei, se arata ingrijorati de expulzarea celor sapte cetateni turci. Acestia au trimis o scrisoare presedintelui Igor Dodon si premierului Pavel Filip prin care solicita eliberarea urgenta a profesorilor turci.

Europarlamentarii au avertizat autoritatile din Republica Moldova ca trebuie sa respecte standardele europene, intrucat tara noastra este membru al Consiliului Europei.

Astazi, Igor Dodon a solicitat, in regim de urgenta, informatii concludente de la SIS cu privire la expulazarea profesorilor, asta desi ieri seful statului a scris pe facebook ca este mai bine sa asteptam explicatiile institutiilor, fara a cadea in speculatii politice sterile.

Ieri, reprezentantii PAS si PPDA au declarat ca totul a fost pus la cale de Igor Dodon si Vlad Plahotniuc drept rasplata pentru ca Turcia a renovat Presedintia. Purtatorul de cuvant al PD a spus ca nu este adevarat. Subiectul expulzarii celor sapte cetateni turci va fi discutat si in Parlament. Presedintele parlamentului, Andrian Candu, a cerut audieri parlamentare.