Cei patru moldoveni care au murit in urma accidentului aviatic din Coasta de Fildes formau echipajul de zbor al navei. Avionul s-a prabusit in oceanul Atlantic la 500 de metri de pista. Aeronava fusese testata in acest an la Kiev, iar pilotii erau experimentati. Comandantul avea peste 23 de mii de ore de zbor. Despre asta s-a anuntat astazi la sedinta celulei de criza, convocata la Guvern de premierul Pavel Filip.

Publicat:15.10.2017, 08:49

Pavel FILIP, PREMIER: “Aeronava se afla in procedura de aterizare pe aeroportul din Abidjan neajungand la pista doar 500 de metri. Accidentul s-a produs in conditii meteo nefavorabile, la acel moment era furtuna.”

 La bordul avionului se aflau sase moldoveni, printre ei comandantul aeronavei, pilotul secund, ingineri si tehnicieni. Toti aveau o experienta mare de zbor si isi cunosteau bine meseria.

Nicolae BUZU, DIRECTOR ADJUNCT AAC: “Comandantul aeronavei, Litovka Evgheni, orele de zbor 23.666 in total, pe nava AN-26 are 13 033 de ore. Pilotul secund este Sikanov Alexandru, pe AN-26 avand 2 mii de ore. Inginerul de bord este Besidin Pavel, avand 200 de ore pe AN-26.”

 Cei doi tehnicieni care au supravietuit se afla in grija medicilor, dar viata lor este in afara oricarui pericol, a anuntat reprezentantul companiei, careia ii apartine avionul.

“Am vorbit cu tehnicienii, care sunt la spital. Ei au spus ca mergeau la aterizare si au cazut in apa. Motoarele functionau.”

 Moldovenii se aflau la bordul unui avion cargo AN-26. Aparatul, care zboarade 42 de ani era intr-o stare tehnica buna, sustin reprezentantii Autoritatii Aeronautice Civile.

Nicolae BUZU, DIRECTOR ADJUNCT AAC: “Ultima reparatie capitala a fost efectuata la Kiev, pe 16 noiembrie 2005. Acum in 2017, au fost colegii de la Antonov si au verificat nava. Avionul este in stare foarte buna pentru a efectua zboruri atat cargo, cat si pasageri.”

 Autoritatea Aeronautica va trimite o echipa formata din patru specialisti in Coasta de Fildes, pentru a stabili din ce cauza s-a produs accidentul.

Pavel FILIP, PREMIER: “Eu sper ca echipa de experti deja maine va fi la locul accidentului.”

Intr-un comunicat de presa compania careia ii apartine aeronava a anuntat ca se ocupa acum de repatrierea moldovenilor decedati. La bord se mai aflau si patru cetateni francezi, care au ramas in viata. Avionul s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe aeroportul din orasul Abidjan. Aeronava a cazut pe o plaja, iar in urma impactului s-a rupt in bucati. Zeci de localnici s-au adunat la locul accidentului.

Avionul zbura din Burkinafaso in Coasta de Fildes. Potrivit Valan International, aparatul era inchiriat de armata franceza si transporta in acel moment sisteme de climatizare.