Google+

FOTO - Afacerile si contractele cu statul ale familiei Sturza / ZdG

Ion Sturza, premierul desemnat de presedintele Nicolae Timofti este fondator, in R. Moldova, la doua firme, care au castigat în ultmii ani licitatii de aproximativ 5 milioane de lei cu institutii ale statului, scrie Ziarul de Garda.

 

Potrivit zdg.md, sotia sa, Stela, figureaza în calitate de fondatoare la un SRL, cu activitati in domeniul farmaceutic, aflat acum in proces de lichidare. Sotii Sturza detin in or. Codru, mun. Chisinau, o casa de locuit de 134 m. p., dar si un apartament in capitala, pe str. Vasile Alecsandri. Cele mai multe business-uri, premierul desemnat le dezvolta insa peste Prut, acolo unde publicatiile cu profil economic il plaseaza, an de an, in lista celor mai bogati romani.

 

Milioane de la stat pentru uniforme

 

Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) de la Chişinău arată că Ion Sturza este fondator la două firme: SRL „Instacon” şi SRL „Agroinstal Plus”. Prima, SRL „Instacon” a fost înregistrată în 2002 în or. Călăraşi, raionul de baştină al omului de afaceri. Ion Sturza deţine 60% din firmă, echivalentul a 276 mii de lei. [...]

 

Cele mai multe contracte, firma la care unul din fondatori este premierul desemnat, le-a avut cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sau instituţii afiliate ei. Cel mai mare contract, în valoare de 2,26 milioane de lei a fost câştigat cu MAI în aprilie 2014 pentru livrarea de echipament pentru anul 2014. Un alt contract care a depăşit suma de un milion a fost semnat între agentul economic şi Departamentul Poliţiei de Frontieră în 2013, în valoare de 1,37 milioane de lei, la fel, pentru livrarea de echipament. Printre instituţiile la care SRL „Instacon” a câştigat licitaţii se numără Departamentul Trupelor de Carabinieri, Serviciul Grăniceri, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”, Primăria Călăraşi, dar şi câteva spitale din ţară.

[...]

 

Firmele din R. Moldova

 

SRL „Instacon” este, la rându-i, fondatoarea Întreprinderii Mixte (ÎM) „Palplast” SRL. Aceasta deţine 5,83%, restul capitalului social aparţinând „Fribourg Investments Limited” din Cipru, care aparţine însă tot lui Ion Sturza. Capitalul social al întreprinderii care are adresa juridică tot în Călăraşi, pe str. Alexandru cel Bun 114, la fel ca şi SRL „Instacon” este de 17,2 milioane de lei. Aceasta este administrată de Svetlana Dogotaru, o apropiată a familiei Sturza, şi se ocupă cu producerea ţevilor de polietilenă, iar dintr-un articol publicitar din iunie 2015 de pe un site românesc aflăm că „Întreprinderea a fost fondată în ianuarie 2005 de către „SC Palplast” SA, Sibiu (România), SA „Rompetrol Moldova”, SRL „Instacon”, iar poiectul a fost realizat cu o investiţie de 2 milioane de euro şi a constituit un proiect de investiţie realizat în cadrului Grupului ROMPETROL. În ianuarie 2011 s-a modificat structura acţionariatului, devenind proprietari „Fribourg Investments Limited” şi SRL „Instacon”. La întreprindere activează în permanenţă cca 30 angajaţi de o calificare înaltă. Personalul de producere se instruieşte peste hotarele ţării, la fabricile de profil, dar şi în subdiviziunile proprii ale întreprinderii”, se precizează în textul postat pe www.tbr.ro (Transilvania Regional Business). În aprilie 2015, SRL-ul a câştigat o licitaţie de 168 mii de lei organizată de Primăria Căzăneşti, r. Teleneşti pentru „ţevi, racorduri şi produse din beton”.


„Fribourg Investments Limited”, fondator la ÎM „Palplast” SRL, a mai fondat, în R. Moldova Întreprinderea Mixtă „Fribourg East Investments” SRL , cu un capital social de 495 mii de lei. Întreprinderea înregistrată în 2008 are ca obiective de activitate declarate cercetarea pieţei şi de sondaj a opiniei publice, activităţi de consulatare pentru afaceri şi management sau cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii.


Un alt SRL la care Ion Sturza este fondator, „Agroinstal Plus” SRL, a fost înregistrat la Chişinău în 2006. Firma este administrată de Eugeniu Cerches şi are un capital social de 110 mii de lei, iar în 2012 a raportat un venit din vânzări de 622 mii de lei din principalul gen de activitate, cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii. Stela Sturza, soţia premierului desemnat este fondatoare, cu 40%, la firma „Deessem” SRL. Firma, cu un capital social de 5400 de lei nu are acum nicio activitate, fiind în proces de lichidare. Principalul gen de activitate declarat la constituire, în 2000, a fost „comerţul cu amănuntul al produselor cosmetice şi de parfumerie, articolelor de toaletă”. Stela Sturza conduce compania „Deesse” în Moldova, o firmă de cosmetică elveţiană elaborată de principele Sturdza, noteaza Ziarul de Garda.


Parcul tehnologic de la Cluj - „Inima digitală a Transilvaniei”

 

Pe lângă afacerile din R. Moldova, Fribourg Capital, fondul de investiţii controlat de Sturza, face investiţii mult mai însemnate în România. Domeniul tehnologiilor informaţionale (IT) ocupă un loc aparte ca şi pondere în investiţiile realizate de Fribourg Capital în România. Astfel, fondul de investiţii a cărui preşedinte este Ion Sturza a fondat sau preluat mai multe afaceri ce ţin de IT, cele mai cunoscute fiind parcul tehnologic multifuncţional „Liberty Technology Park Cluj”, magazinul online elefant.ro, acceleratorul business „Spherik” sau „SEO Monitor”, companie de consultanţă pentru optimizarea motoarelor de căutare pe internet (Search Engine Optimization).

 

Liberty Technology Park Cluj a fost oficial inaugurat pe data de 5 Decembrie 2013, atunci când au fost date în folosinţă primele două clădiri, şi este primul parc tehnologic din România. Până acum au fost deja investiţi peste 10 milioane de euro, iar investiţia totală pentru amenajarea parcului tehnologic, prin transformarea clădirilor unei vechi fabrici de mobilă, urmează să se ridice la 25 milioane de euro. Complexul tech-parcului constă din 8 clădiri cu o suprafaţă totală de 46 880 m2. Pe lângă oficii şi laboratoare de cercetare, Liberty Technology Park Cluj este înzestrat cu săli de conferinţe şi organizare de evenimente, zone de relaxare cu săli de fitness, restaurante şi cafenele. De asemenea pe teritoriul parcului sunt amenajate spaţii verzi, terenuri multifuncţionale de sport, o grădină cu pomi fructiferi şi piste pentru biciclete.

 

Potrivit site-ului oficial al Liberty Technology Park Cluj, printre firmele pe care le găzduieşte parcul tehnologic se numără Siemens, Halcyon Mobile, Recall Information Services, Control Data Systems, KPMG, La Casa, Makronetz, Ecuson Studio, Spherik Accelerator, Tulemod, Liberty Fitness şi Omifa.

 


În cadrul Liberty Technology Park Cluj a fost iniţiat şi „acceleratorul business” Spherik Accelerator, prima platformă de acest fel din România. [...]


SEO Monitor, o investiţie de 5 milioane de euro

 

Fondul de investiţii Fribourg Capital, controlat de Sturza, deţine şi SEO Monitor, companie de consultanţă pentru optimizarea motoarelor de căutare pe internet.

 

[...]

 

Magazinul online şi mina de aur


Una dintre cele mai cunoscute si mai de succes afaceri deţinute de către Ion Sturza în România este magazinul online elefant.ro, un proiect al companiei SC Universal Online Promotion SRL lansat în iunie 2010 cu finanţare din partea fondului de investiţii Fribourg Capital. Deşi, iniţial, s-a lansat ca o librărie online, elefant.ro comercializează în prezent în jur de 300.000 de produse din categoriile carte, eBooks, eReadere, film, muzică, jucării, ceasuri, parfumuri, îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, cosmetice şi produse de îngrijire personală, electronice şi electrocasnice. Potrivit revistei financiare capital.ro, investiţia lui Sturza în magazinul online elefant.ro s-ar fi ridicat la 3,5 milioane de euro iar în 2014 retailerul ar fi avut o cifră de afaceri estimată la circa 20 milioane de euro.

 

Sotii Ion si Stela Sturza sunt stabiliti la Bucureşti, România, însă deţin în or. Codru, mun. Chişinău, o casă de 130 m.p. Imobilul este estimat de Cadastru la puţin peste jumătate de milon de lei. Casa omului de afaceri, pe o străduţă din or. Codru, mun. Chişinău, pare una modestă, raportată la veniturile şi afacerile pe care premierul desemnat le dezvoltă în R. Modova şi România. 

 

Citeste reactia lui Ion Sturza si materialul integral pe zdg.md.

 

Sursa foto: zdg.md


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn