Google+

Furtul miliardului ar fi fost coordonat de o persoana din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Declaratii facute de fostul angajat al CNA, Mihail Gofman - VIDEO

Furtul miliardului ar fi fost coordonat de o persoana din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Declaratii facute de fostul angajat al CNA, Mihail Gofman - VIDEO
Embed:

Furtul miliardului ar fi fost coordonat de o persoana din anturajul lui Vlad Plahotniuc, iar schema ar fi fost pusa la cale de servicii din afara tarii, printre care si Federatia Rusa. Dupa Vlad Filat si Ilan Shor ar urma sa fie incatusat si Iurie Leanca, dar si multi alti functionari publici. Declaratiile au fost facute de catre Mihail Gofman, fost angajat al Centrului National Anticoruptie, in cadrul unei emisiuni televizate la un post privat de televiziune.

 

Mihail GOFMAN, FOST SEF-ADJUNCT AL SERVICIULUI PREVENIREA SI COMBATEREA SPALARII BANILOR, CNA: “- De ce va temeti sa dati numele coordonatorului furtului miliardului?O sa vina timpul si o sa aflati.Este Vlad Plahotniuc.Nu.Cineva din anturajul lui?Da.”

 

Mihail Gofman sustine ca schema de fraudare a sistemului bancar a fost pusa la cale de servicii din afara tarii, inclusiv din Federatia Rusa. Initial, scopul nu ar fi fost furtul miliardului din cele trei banci, ci preluarea controlului asupra rezervelor valutare ale Bancii Nationale. 

 

Mihail GOFMAN, FOST SEF-ADJUNCT AL SERVICIULUI PREVENIREA SI COMBATEREA SPALARII BANILOR, CNA: “Pana la urma a castigat grupul Filat-Shor. Mai erau Plahotniuc si Platon. Prima etapa a fost acordarea creditelor neperformante din cele trei banci. Toti cei de la guvernare luau credite neperformante.”

 

Gofman sustine ca printre beneficiarii furtului miliardului sunt Vlad Filat, Ilan Shor, Vlad Plahotniuc si Veaceslav Platon. Dupa ce ieri fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de inchisoare, iar primarul de Orhei a fost arestat pentru 30 de zile, Gofman spune ca va urma Iurie Leanca, dar si alti functionari.

 

Totodata, Mihail Gofman sustine ca in 2012, Iurie Leanca ar fi dispus crearea unui grup secret, care ar fi investigat modul prin care a fost cedat pachetul statului de la Banca de Economii. Gofman mai spune ca el ar fi facut parte din acest grup, lucru care nu a putut fi confirmat si de Centrul  Anticoruptie. 

 

Iurie LEANCA, LIDER PPEM: ”Nu am creat acest grup secret. Eu l-am dat afara."

Fostul angajat al CNA a mai spus ca din acel grup ar fi facut parte mai multe persoane, care ulterior fie au fost concediate, fie au sfarsit tragic. Un sef de directie de la BNM ar fi fost gasit mort, intoxicat cu gaze, in apartamentul sau, iar fostul deputat PLDM Ion Butmalai, care s-a sinucis in 2014, era si el informat despre actiunile asa-zisului grup secret.

 

Mihail GOFMAN, FOST SEF-ADJUNCT AL SERVICIULUI PREVENIREA SI COMBATEREA SPALARII BANILOR, CNA: “Este o situatie stranie.” 

 

Dupa aceste declaratii, Procuratura Anticoruptie s-a autosesizat si l-a citat pe fostul angajat al CNA, pentru audieri. In cadrul emisiunii acesta nu a spus de ce  a tacut si de ce vine cu astfel de informatii acum. Nu am reusit sa-l gasim pentru comentarii. Tot astazi, Serghei Sagaidac, care sustine ca este un fost angajat al Bancii Sociale, a declarat ca ar fi fost intimidat dupa ce ar fi descoperit nereguli la banca. In 2014, Ziarul de Garda a scris despre Mihail Gofman ca este unul dintre cei mai bogati angajati de la CNA.

 

Oficial, el a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, insa in realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare, se mentiona in investigatie. Gofman insa sustine ca restul bunurilor au fost procurate din banii sotiei, care ar avea un salariu de 7000 de dolari


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn