S-a nascut cu sindromul Down, asta insa nu la impiedicat sa duca o viata normala si sa mearga la scoala de rand cu copiii de varsta sa. Vorbim despre un baietel din Orhei care a reusit sa invete sa citeasca si sa numere cu ajutorul profesorilor sai care il ajuta sa asimileze materia in baza unor metode speciale. La o conferinta organizata astazi de UNICEF, mai multi profesori, parinti si cateva ONG-uri, au semnat o rezolutie prin care s-au angajat sa includa copiii cu nevoi speciale in scolile obisnuite.

Publicat:05.12.2018, 17:05


Bogdan are noua ani si este elev in clasa a doua. Chiar daca s-a nascut cu sindromul Down, baietelul isi face studiile la gimnaziul “Doina si Ion Aldea Teodorovici” din Orhei de rand cu toti copiii de varsta sa. Acolo el a invatat sa scrie, sa citeasca si sa numere. 

Bogdan OSTAFCIUC, ELEV: “Ce litere acum inveti? “N”. “

Colegii de clasa il sustin si il ajuta cand are nevoie.

Daniela, ELEVA: “Noi invatam lectii. Eu il ajut la multe lucruri. Il duc la centru, sunt prietenos intotdeauna cu Bogdanel.”

“Desenam, scriem uneori impreuna. Ne jucam de v-ati-ascunselea. Toti suntem prietenosi si foarte buni prieni.”

Are prieteni si inafara scolii cu care petrece isi petrece timpul liber.

“Ne jucam. El locuieste pe strada din apropiere si noi iesim afara si ne jucam. La scoala il ajut cand ne ducem impreuna la masa si venim inapoi.”

 Bogdan se trezeste in fiecare zi plin de entuziasm pentru ca ii place sa mearga la scoala.

Bodan OSTAFCIUC:Iti place la scoala? “DA””.

 La cele doua lectii pe zi pe care le are, vine intodeuna cu placere. Dupa asta isi ia ghiozdanul si merge la Centrul de Resurse din cadrul insitutiei de invatamant, unde impreuna cu profesorul de sprijin face diferite activitati pentru a-si dezvolta abilitatile de scriere si vorbire.

Elena VEVERITA, PROFESOR DE SPRIJIN: “Motricitatea este cam slab dezvoltata si noi lucram cu plastilina, el modeleaza si asa se dezvolta motricitatea. El nu poate decupa, noi incetisor desenam, el poate tine deja foarfeca in maini, deja poate sa scrie, contureaza, nu iese din spatii.”

 Mama lui Bogdan, Cristina mai are doi copii sanatosi insa nu face diferenta intre ei. Spera din tot sifletul ca scoala ii va schimba viata fiului sau mai mare.

 Cristina OSTAFCIUC, MAMA: “Cu unul la gradinita, cu Bodan aici. Schimbam doua rutiere, dar facem totul din placere. Ne bucuram de reusitele lui. Pentru ca un copil obisnuit e putin, dar pentru noi e foarte mult.”

 Mai are un mare vis, sa il vada student cu acte in regula.

Cristina OSTAFCIUC, MAMA: As dori foarte mult sa reuseasca sa invete pana la urma, sa poata sa socoata, sa finalizeze clasa a noua si chiar o scoala profesionala, la mai mult. Pentru mine ar fi ceva enorm, un succes.”

 Potrivit psihologilor, copiii cu nevoi speciale trebuie sa freceventeze scoala pentru a se integra mai usor in societate.

Daniela PUMNEA, PSIHOLOG SERVICIUL DE ASISTENTA PSIHOPEDAGOCIG DIN CADRUL DIRECTIEI GENERALE EDUCATIE: “Noi ne propunem ca poate mai multi copii din acestia cu cerinte educationale speciale sa parcurga curicula generala de studiu, pentru ca sunt copii care ajung la un moment cand nu mai au nevoie.”

 Totodata astazi in cadrul conferintei de presa, reprezentanta de tara UNICEF Moldova  a declarat ca daca acum 6 ani, doar un sfert din dascali si elevi acceptau copiii cu dizabilitati in clase obisnuite. Acum jumatate din acestia considera asta o normalitate. 

“Odata ce reducem numarul copiilor din scolile sociale, tot mai multi parinti considera educatia inclusiva o normalitate.”

 In Republica Moldova sunt inregistrati in jur de zece mii de copii cu cerinte educationale speciale.