La un an de la moartea detinutului Andrei Braguta, decedat in conditii suspecte in penitenciar, actorii de la Academia de Arte au facut o reconstituire. Ei au inscenat pana si bataia din celula in care a fost inchis. Spun ca au vizionat imaginile in care Braguta este luat la pumni pentru a realizat mini-spectacolul prezentat astazi intr-un parc din capitala.

Publicat:24.08.2018, 15:17

Tinerii actori au inceput cu momentul in care Andrei Braguta este oprit de inspectorii de patrulare pentru ca a depasit limita de viteza si a urcat beat la volan. A urmat pronuntarea sentintei si pedeapsa pentru comportamentul agresiv manifestat fata de politisti. Protagonistul a incercat sa redea trairile lui Braguta atunci cand era batut de catre detinuti din celula.

“Baieti de ce loviti cu picioarele in mine?”

Cristi Vladian, este tanarul de 21 ani care a incercat sa intre in pielea lui Andrei Braguta. Acesta spune ca a urmarit indeaproape cazul si a citit tot ce s-a scris despre asta.Actorii au facut si o intelegere inainte de bataie.

Cristi VLADIAN: “Am vrut sa redau nedrepatea, chiar si un detininut e om. Am spus sa fim atenti, dar sa lovim. Colegii mei s-au straduit, au lucrat.”

 Tinerii spun ca prin aceasta sceneta au vrut sa atraga atentia societati ca oameni mor in  penitenciare iar pentru asta nimeni nu este pedepsit.

Vadim PAPUC:“Toti suntem oameni, fiecare avem drepturi si daca omul a ingrijit el trebuie sa raspunda conform legi si nu dupa cum vrea cineva.”

“In penitenciar, omul se duce sa se reeduce nu pentru fi violat sau maltratat. Ti-a fost greu sa intri in rol? - Nu, noi asta invatam.”

Reprezentata Oficiului ONU la Chisinau spune ca tortura si tramentele inumane inca nu au desparut in tara noastra. Iar cazuri ca cel al lui Andrei Braguta, tanarul care s-a stins in penitenciar la 31 de ani, nu ar trebui sa se mai repete.  

Olesea PEREAN, DIRECTOR DE PROGRAME A OFICIULUI ONU: “Procesul de judecata este de aproape monitorizat inclusiv de noi. Speram ca va avea o finalitate echitabila, astfel ca familia lui Braguta sa beneficieze de un remediu efectiv.”

 Andrei Braguta a fost retinut in luna august a anului trecut pentru depasirea limitei de viteza, la scurt timp de la arest tanarul s-a stins in penitenciarul 16 in conditii suspecte. Potrivt procurorilor el a decedat de pneumonie. Insa au fost publicate imagini video din celula care demostreaza ca tanarul ar fi fost batut in izolator de detinuti si nimeni nu i-a sarit in ajutor.

In cazul mortii lui Andrei Braguta au fost invinuiti 16 politisti si cei patru colegi de celula. Procurorul si judecatorul, care l-au trimis pe Braguta dupa gratii desi stiau despre problemele psihice ale acestuia au fost eliberati din functie.