Chisinaul a devenit aseara capitala vinurilor selecte. Rose, albe sau spumante toate au fost expuse la Vernisajul vinului. Amatorii de bauturi de calitate au fost invitati la o degustare sub indrumarea somelierilor. Astfel ca unii s-au aventurat sa guste din toate sticlele deschise la eveniment.

Publicat:24.04.2015, 10:17

Cateva sute de oameni s-au adunat la Palatul Republicii ca sa savureze licorile lui Bahus. Mai ales ca biletul de intrare de 200 de lei le-a oferit posibilitatea sa guste cat le-a poftit inima.

"Deocamdata fac primul cerc cu vin alb, abia am facut jumatate, si al doilea cerc cu rosu...Mai am planuri marete si daca beu pana la urma numai ajung, asta-i soarta profesionistului, dar o fac pe dansul"

"Vinul de la Centru se deosebeste de cel de la sud el este mai fin si cum se spune in popor mai moale. Depinde de fiecare individ in parte// Cum cate pahare. In primul rand vinul nu se bea, ci se serveste, si nu am baut, dar am gustat."

"Stai sa gust. Minunat. Nu bem, gustam.”


”Ii lipseste carnea, de fapt un peste...”

Si pentru ca subiectul central a fost vinul de primavara, majoritatea producatorilor au scos din beciuri mai mult vinuri albe sau rose. Iar unii au facut si instruiri pe loc, explicand vizitatorilor cum vinul trebuie servit corect. Si pentru ca nu erau suficienti somelieri, locul acestora a fost luat de managerii firmelor.

Sergiu PANZARI, MANAGER VANZARI: ”Prima regula la lumina, culoarea, pentru un Muscat alb este coloarea galben pai, apoi il mirosim regula trei nasuri. Il mirosim il mai dezvantam oleaca si iar il mirosim, apoi bem.”

Specialistul ne-a explicat si cu ce bucate am putea servi vinul alb.

Sergiu PANZARI, MANAGER VANZARI: ”Cu peste, cu carne alba, cascaval. In cazul dat cascavalul egaleaza papile gustative in gura. Pentru ca dupa 3-4 vinuri nu se mai simte diferenta.”

Daca unii au adus vinuri de cateva zeci de ani, altii au venit cu produse absolut noi. Ce-i drept, nu toti vizitatorii au ramas impresionati.


”Nu sunt amator al vinurilor dulci, dar mi s-a recomandat...”

De la eveniment nu a lipsit ministrul Agriculturii, care a spus ca ii plac toate vinurile, de toate culorile, mai ales ca are acasa o colectie.


Ion SULA, MINISTRUL AGRICULTURII: ”Acasa am vin si produc si nu pot sa psun acum cate sticle asa o colectie de inceput.

Vinificatorii s-au plans ca mai sufera si astazi din cauza embargoul impus de Rusia.

”Undeva 25 la suta a fost in minus anul trecut. Am vandut 2 milioane 500 de sticle, dar trebuia 3 milioane si...”


”Noi am suferit pentru ca companiile noastre care transposrtau in Rusia nu mai cumpara de la noi...”


Si pentru ca licoarea dulce dezleaga oamenii la vorba, vizitatorii au inceput sa-si aminteasca proverbe despre vin.


Vernisajul Vinului este la a cincea editie. Anul acesta au participat peste 30 de companii din toata tara.