Locuinte inteligente echipate cu tehnologii de ultima ora, masini electrice si tot felul de metode prin care va puteti injumatati facturile la caldura, iarna. De toate gasiti in aceste zile la un targ deschis in capitala. Expozitia Moldova ECO Energetica a adunat companii din 10 tari. Specialistii din Ucraina, de exemplu au venit cu dispozitive de iluminat trecerile de pietoni.

Publicat:07.12.2017, 13:40


Vedeta expozitiei este automobilul electric care nu polueaza mediul. In jurul masinii s-au strans multi curiosi. Cu acest automobil  soferul poate parcurge o distanta de 400 de km, dupa care trebuie sa faca un popas de cateva ore pentru a-si incarca motorul.  

Dan TURCANU, MANAGER VANZARI, SALON AUTO: “Traseul asta il parcurgem cu 80 de lei care il consuma la incarcare. Masina nu produce nici un zgomot in comparatie cu motorul simplu si se aude doar sunetul de la roti.”

 
Pentru acest lux doritorii ar trebui sa scoata din buzunar pana la 30 de mii de euro. Pentru cei care isi doresc sa faca economii la consumul de energie, producatorii au venit cu un sir de dispozitive care se incarca de la soare. De exemplu pentru a transforma un apartament de 120 de metri patrati intr-o casa inteligenta trebuie sa investiti in jur de 4 mii de euro.

Valeriu MESINA, MANAGER COMPANIE DE AUTOMATIZARE A LOCUINTEI: “Sistem de calorifere pe care le aveti adaugam valvele de control si ele monitorizeaza permanent temperatura. La plecare senzorul dat depisteaza absenta proprietarul si scade termperatura cu 4 grade.”  

“Sunt destul de avantajoase din perspectiva economiei, sa am cateva mii de euro.”

 Pentru prima data la expozitie participa  o companie din Ucraina, care a adus dispozitive de iluminat trecerile de pietoni. 

Veceslav HVOROV, DIRECTOR COMPANIE UCRAINA: “Ele lumineaza doar zebra si nu orbesc soferul si acest galben intermitent atrage atentia soferului in fata unei treceri de pietoni.” 

 Printre vizitatorii expozitiei au fost mai multi primari care au participat si la un forum de afaceri. Acestia spun si-ar dori sa se intoarca acasa cu unele achizitii.

Ion CUCULESCU, PRIMAR SOLDANESTI: “Tot ce este practic de tot ar fi nevoie, economiile care sunt din felinarele led si multe s-ar putea de aplicat.”  

 Alexei BURLACU, PRIMAR, ROGOJENI, SOLDANESTI: “Panourile solare, dispozitivele eoliene sa avem energie eoliana, atunci cand energia dispare.”

 La cea de 7-a editie a expozitiei MOLDOVA ECO ENERGETICA, care va fi deschisa pana maine, participa 10 companii din tara si de peste hotare.