Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, clasata pe locul trei in primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, si-a recunoscut infrangerea marti, anuntand ca nu intentioneaza sa conteste rezultatul in justitie sau in strada, dupa ce revendicase pana in prezent locul al doilea, informeaza AFP.

Publicat:03.04.2019, 11:00

"Aceste alegeri au fost trucate de catre Petro Porosenko", a denuntat Iulia Timosenko în cursul unei conferinte de presa, adaugând totodata ca nu intentioneaza sa conteste rezultatul votului în instanta.

"Presedintele actual a privatizat sistemul judiciar. Ne-am pierde pur si simplu timpul", a continuat fosta sefa a guvernului, în vârsta de 58 de ani, care se situase pe locul al doilea în aproape toate sondajele în timpul campaniei electorale.

Clasata pe pozitia a treia în primul tur de scrutin, cu 13,4% din voturi, Iulia Timosenko - care a candidat pentru a treia oara la alegeri prezidentiale în Ucraina - revendicase duminica seara locul al doilea, afirmând ca obtinuse peste 20% din sufragii.

Acest anunt lasase sa se întrevada posibilitatea unor contestatii vehemente în aceasta tara care a trecut prin doua revolutii în ultimii 15 ani.
Iulia Timosenko a precizat ca nu solicita sustinatorilor sa conteste în strada rezultatele alegerilor, apreciind ca de scenele de violenta ar beneficia Rusia, cu care Kievul întretine relatii extrem de tensionate dupa anexarea peninsulei Crimeea, urmata de un razboi în estul tarii cu separatisti prorusi, conflict soldat cu aproape 13.000 morti.

"Respect alegerea poporului", a adaugat Timosenko, afirmând ca "lupta nu s-a terminat" si invitându-si simpatizantii sa se mobilizeze pentru alegerile legislative din octombrie 2019.

Ea nu a precizat daca în turul al doilea - prevazut sa aiba loc la 21 aprilie - va sprijini pe unul dintre cei doi candidati care au devansat-o, actorul de comedie Volodimir Zelenski, clasat detasat pe primul loc duminica cu 30,2% din voturi, si presedintele în exercitiu Petro Porosenko (15,9%), potrivit rezultatelor cvasidefinitive.

Comisia Electorala ucraineana a indicat ca nu a constatat disfunctionalitati majore în desfasurarea alegerilor, iar observatorii internationali au salutat organizarea acestor alegeri considerate "pluraliste", care au oferit "o larga optiune" alegatorilor, posibilitatea unui vot "transparent" si o numaratoare a voturilor marcata de "foarte putine nereguli".

Iulia Timosenko s-a facut remarcata în special în cursul Revolutiei portocalii din 2004, care a adus la putere pentru prima oara fortele prooccidentale la Kiev.