Atentie la fructele si legumele de sezon in special la piersici si pepene verde. Pe cat de gustose sunt pe atat de periculoase. Expertii de la ANSA au depistat cantitati marite de nitrati in aceste produse. Medicii avertizeaza sa avem grija caci ne punem sanatate in pericol.

Publicat:15.07.2017, 11:26


Este sezonul fructelor si legumelor, iar cand intram in piata ne fug ochii la toate. Pentru a vedea cat sunt de sanatoase, impreuna cu un inspector de la ANSA am prelevat probe de pe tarabele comerciantilor, iar ulterior le-am testat in laborator. Testele de laborator au stabilit ca apetisantii piersici si pepenii verzi contin cantitati de nitrati ce depasesc norma admisibila. 

Olga JUNCU, INSPECTOR, LABORATOR ANSA: “Multe produse ca pepenele verde si galben sunt timpurii de aceea au cantitatea ridicata de nitrati, deja la sfarsitul verii cand e timpul lor atunci scade norma de nitrati, se recomanda de consumat in cantitati mai mici”.

 Inspectorii ANSA spun ca in fiecare dimineata verifica in acest mod productia vanzatorilor. Cei a caror fructe si legume nu depasesc norma de nitrati primesc un certificat. Cumparatorii, desi nu sunt siguri ca ceea  ce consuma este sanatos, nu solicitat certificatul fito-sanitar.

 Ion DABIJA, VICEDIRECTOR DIRECTIA MUNICIPALA, ANSA: "Un pericol mai mare sunt la persoanele fizice, cresc fructe si legume in conditii de casa folosesc fertilizanti si nu se respecta tehnologiile”.

 Medicii nutritionisti spun ca traditional in aceasta perioada cresc cazurile de intoxicatii cu fructe de sezon. Doar in luna iunie din pietele din capitala au fost retrase din consum peste 7 tone de fructe si legume care nu corespondeau cerintelor. Acestea au fost nimicite.