Google+

Ministrul Finantelor: in februarie nu mai sunt bani pentru salarii. Ministrul Economiei: bani pentru lefuri si pensii ne ajung. Premierul Filip va afla la Bucuresti daca Romania ne mai da cele 100 milioane de euro - VIDEO

Ministrul Finantelor: in februarie nu mai sunt bani pentru salarii. Ministrul Economiei: bani pentru lefuri si pensii ne ajung. Premierul Filip va afla la Bucuresti daca Romania ne mai da cele 100 milioane de euro - VIDEO
Embed:

Intre timp, ministrul Finantelor sugereaza ca pentru februarie in buget nu mai sunt bani pentru salarii. De cealalta parte, ministrul Economiei afirma ca pentru lefuri si pensii, bani ne ajung, mai greu va fi cu celelalte cheltuieli. Octavian Calmac a mai spus ca bugetul pentru 2016 ar putea ajunge pe masa cabinetului de ministri saptamana viitoare, iar maine premierul Filip va afla la Bucuresti daca Romania ne mai da cele 100 de milioane de euro, in care autoritatile isi pun toate sperantele.


Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”Luna aceasta eu cred ca noi o sa iesim bine, mai dificil este luna viitoare. In cazul in care nu va fi aprobat bugetul luna viitoare, dar probabil nu va fi inca aprobat, luna viitoare mizam mai mult pe ajutoare, in special pe colegii din Romania. Discutam si asta. Solutii sunt, iesiri sunt.”


"-Dvs spuneţi acum că nu aveţi suficienţi bani ca să plătiţi salariile în luna februarie? Corect am înţeles?"


Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”Eu va spun ca incasarile in buget sunt mici, dar pentru a acoperi deficitul e nevoie de intreprins anumite actiuni asupra carora lucram. Nu sunt gata sa le comunic acum public.”


Colegul lui Armasu, proaspatul sef de economie, iar pana acum viceministru de mai multi ani in minister, stie ca trebuie sa dea asigurari ca totul va fi bine.


Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: ”Riscuri acum nu sunt. Sunt putine pentru februarie. Dar primele luni sunt acoperite, salarii pensii vor fi. Poate alte cheltuieli – mai greu, dar salarii si pensii vor fi.”


Cat despre restantele catre primarii, despre care fostul ministru al Finantelor spunea, in noiembrie, ca se ridica la peste 250 milioane de lei, iar cele catre sistemul de sanatate – la jumatate de miliard, noul ministru afirma ca...


Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”Acum ele deja sunt tot mai mici si mai mici. Nu am cifra acum. Dar sunt mai mici in fiecare zi restantele.”


Asa ca autoritatile isi pun toate sperantele in imprumutul de 100 de milioane de euro care ar urma sa vina din partea Romaniei, mai ales ca noul premier merge maine in vizita la Bucuresti. Creditul este conditionat de un acord cu FMI, iar astazi premierul si ministrii au avut o intrevedere cu reprezentanta fondului in Moldova.

 

Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: ”A fost o discutie generala. Am făcut cunoştinţă, am stabilit contacte.”


Printre conditiile FMI pentru un nou acord sunt: aprobarea bugetului pe 2016, ajustarea tarifelor, retragerea licentelor celor 3 banci falimentare, dar si un diagnostic al altor 3 banci, care sunt actualmente sub supraveghere speciala.


Octavian CALMAC, MINISTRUL ECONOMIEI: ”Diagnostic... a fost inceput partial, dar mai urmeaza...”


Ministrul Economiei spune ca misiunea FMI ar putea veni la Chisinau in februarie. Anterior fondul si-a amanat vizita in Moldova dupa ce guvernatorul BNM si-a dat demisia. Intre timp, nu a fost ales un alt sef la Banca Nationala, iar Dorin Dragutanu a ramas in functie. In lipsa unui acord cu FMI, dar si din cauza miliardului furat din cele 3 banci, care nu a fost urmat de o investigatie clara, Uniunea Europeana, dar si Banca Mondiala au inghetat finantarea pentru Republica Moldova. Autoritatile au initiat discutii cu cei de la Kroll, care au efectuat prima parte a analizei, pentru etapa a doua, in care ar urma sa aflam cum anume pot fi recuperati banii.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn