Google+

Moldova Agroindbank se muta la Codru. Banca a cumparat hotelul de la Vlad Plahotniuc - Anticoruptie.md

Hotelul Codru din centrul Chisinaului, afiliat omului de afaceri Vlad Plahotniuc, ar urma sa se transforme in sediul central al Moldova Agroindbank. Banca anunta ca a cumparat complexul hotelier dupa ce a desfasurat un concurs public privind procurarea unei cladiri pentru reamplasarea sediului, iar oferta proprietarilor hotelului de patru stele ar fi fost cea mai avantajoasa, potrivit unui comunicat de presa. Noteaza: Anticoruptie.md

 

Reprezentanţii Moldova Agroindbank spun că sunt de mai mulţi ani în căutarea unui nou sediu pentru oficiul central, deoarece actuala clădire nu mai este încăpătoare pentru numărul de subunităţi existente.

 

„În rezultatul examinării mai multor oferte, la propunerea Comitetului de Conducere, Consiliul băncii a decis în favoarea complexului hotelier Codru, amplasarea căruia corespunde cel mai mult cerinţelor tehnice stabilite – căi de acces la principalele artere din municipiu, curte şi teren aferent cu suprafaţă pentru locuri de parcare, săli pentru activităţile centrului de instruire al băncii etc.”, se arată în comunicatul de presă. 

 

Şefii băncii adaugă că până la începerea lucrărilor de reconstrucţie, în următoarele trei-cinci luni, complexul hotelier va continua să activeze conform genului de activitate actual.

 

Publicaţia Adevărul Moldova scria acum doi ani că hotelul Codru, cu o suprafaţă totală de 12.600 de metri pătraţi, a fost proprietate de stat până în decembrie 2008, când a fost privatizat de compania Daranian Holdings Limited din Cipru, care a plătit 50,3 milioane de lei, preţ considerat drept derizoriu. Un raport al Curţii de Conturi stabilise că din această tranzacţie statul urma să încaseze cel puţin 212 milioane de lei, adică de patru ori mai mult.

 

Presa a scris că în spatele tranzacţiei ar sta fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului Vlad Plahotniuc. La scurt timp după privatizarea imobilului, Daranian Holding a transferat hotelul unui alt offshore - Investment Development Group. Totodată întreprinderea Codru a fost separată în două şi hotelul a devenit firma Codru Hospitalty, la care acţionar este OTIV Prime Hospitalty din Olanda.

 

Într-o altă anchetă, reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice scriau că nici actualului preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, nu îi este străin hotelul Codru Hospitality. Potrivit unor documente apărute anterior în presă, Andrian Candu a fost reprezentant al companiei off-shore OTIV Prime Real Estate BV (Olanda), asociat unic al firmei moldoveneşti Finpar Invest, cea care a preluat hotelul în 2010. În anul 2011, Candu încă semna acte în numele off-shore-ului.

 

Pe parcursul anului 2015 şi în prima jumătate a anului 2016, Parlamentul a semnat cinci contracte cu hotelul Codru Hospitality pentru contractarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale. În cele mai multe din cazuri, suma achitată pentru cazarea oaspeţilor străini a depăşit cifra de o sută de mii de lei, cu toate acestea, licitaţii sau alte concursuri de achiziţii nu au fost organizate.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn