Leul scade in raport cu euro, pentru ca dolarul se depreciaza in raport cu moneda unica, explica BNM.

Publicat:17.04.2019, 11:58

"Banca Naționala a Moldovei (BNM) precizeaza ca, in ultimul timp, pe piețele financiare externe, cursul euro s-a inscris pe un trend de apreciere fața de dolarul SUA, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, in luna curenta, moneda unica europeana s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD pana la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar aceasta dinamica explica deprecierea leului in raport cu euro. In același timp, piața valutara interna a fost caracterizata de o tendința moderata de depreciere a leului moldovenesc fața de dolarul SUA (cca 48 bani).

In prezent, piața valutara locala se afla intr-o etapa temporara de reajustare, volatilitatea, precum și ritmul de depreciere fața de moneda de referința fiind indeaproape monitorizate de catre Banca Naționala.

Nu exista premise pentru situații de criza pe piața valutara, existand decalaje minore intre cerere și oferta de valuta straina. Principalii operatori de pe piața manifesta calm și activeaza in regim normal.

BNM reitereaza ca nu prognozeaza sau țintește dinamica leului, obiectivul sau fundamental fiind asigurarea și menținerea stabilitatii preturilor, insa va continua sa monitorizeze și evoluția pieței valutare interne. Banca Naționala dispune de suficiente parghii pentru a influența piața valutara, implicit de rezerve valutare adecvate (4,7 luni de import), pentru a asigura o reacție prompta, la necesitate", se arata intr-un comunicat emis de Banca Nationala a Moldovei.