Google+

Mormintele vechi de peste 100 de ani ar putea fi refolosite, daca timp de jumatate de an nimeni dintre rudele celor decedati nu se va adresa administratiei. Care ar fi motivul - VIDEO

Mormintele vechi de peste 100 de ani ar putea fi refolosite, daca timp de jumatate de an nimeni dintre rudele celor decedati nu se va adresa administratiei. Care ar fi motivul - VIDEO
Embed:

Mormintele vechi de peste 100 de ani ar putea fi refolosite, daca timp de jumatate de an nimeni dintre rudele celor decedati nu se va adresa administratiei. Anunturi cu astfel de informatii atarna pe mai multe placi funerare din cimitirul central. Autoritile locale spun ca sunt nevoite sa recurga la asemenea actiuni deoarece nu mai sunt locuri in cimitire.


Astfel de anunturi au aparut pe mai multe placi funerare din cimitirul de pe strada Armeneasca. In special pe mormintele, care au mai bine de 100 de ani. Rudele de gradul intai ale celor inhumati sunt avertizate ca, daca in sase luni nu vor cere pastrarea lotului, mormintele ar putea fi refolosite. 

 

Ludmila BOTAN, SEFA I.M.“COMBINATUL SERVICII FUNERARE”: ”Incercam sa refolosim acele morminte vechi care au depasit varsta de 20 de ani si la care nu s-au adresat nimeni din rude.In cazul in care nu se prezint nimeni si vedem ca nu este un monument istoric, terenul va fi redistribuit.”

 

Virgil PASLARIUC, ISTORIC: ”Sunt invitate rudele de gradul intai, dar persoana a decedat in 1870  o ruda de gradul inatai din 1870 asta cine mai este?”  

 

Potrivit celor de la Servicii Funerare aceste masuri sunt necesare deoarece in cimitirele din Chisinau nu sunt locuri. Istoricii afirma ca multe morminte vechi de la cimitirul central sunt de fapt monumente istorice, deoarece apartin unor personalitati. 

 

Virgil PASLARIUC, ISTORIC: ”In imagininea moldoveanului nu este doar acela care are o casa, masina de lux, dar mai este acela ca este ingropat in cimitirul armenean. Autoritatile au nevoie de spatiu ca sa le recomecializeze. Cand din niste motive punct vedere financiar vom demola memoria nu nevor intelege generatiile viitoare. Nu putem selectiv care merita sa ramana care nu sa-i scoatem ”. 

 

Nu este clar deocamdata cine va decide daca un mormant este monument istoric sau nu.

 

Ludmila BOTAN, SEFA INTREPRINDERII MUNICIPALE COMBINATUL SERVICII FUNERARE: ”Mormintele si asa se vad care sunt lasate in parasire. Inainte de sarbatori am decis sa afisam pentru a ca sa cunoasca lucrile si sa vina sa spuna daca au nevoie sa pastreze acele morminte.”

 

Preotii spun ca prin refolosirea mormintelor se incalca normele spirituale.

 

Corneliu BATCA, PARINTE: “Sunt niste norme spirituale, niste traditii nu poti sa-ti bati joc de osemintele care sunt inmormante in orice cimitir. Daca nu le place ceva sa le lase in pace si noi o sa avem grija de dinsele, mormintele care nu poate sa aiba grija statul sa spuna ca nu au reusurse financiare”.   

 

Oamenii au pareri imparite despre decizia de refolosire mormintelelor.

 

“Dacă nu sunt rude se poate de luat. Din punct de vedere practic se poate, loc este puţin.”

 

”Dacă nu au grijă atunci ar trebui să facă aceştia care lucrează aici. Dacă omul a fost înmormântat şi nimeni nu i-a ramas”.  

 

Potrivit celor de la Servicii funerare saptamana viitoare Consiliul Municipal urmeaza sa decida daca va extins  cimitirul Sfantul Lazar. Autoritatile mizeaza pe 50 de hectare, care ar putea fi luate inclusiv din contul unui teren ce apartine comunei Gratiesti.

 

Din cele 11 cimitire aflate in gestiunea municipalitatii, doar "Sfantul Lazar" ar mai putea fi extins. In prezent, acolo mai exista doar 500 de locuri libere. Acum suprafata acestuia este de 107 hectare fiind unul dintre cele mai mari din Europa.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn