Numarul mare de imbolnaviri de rujeola i-a determinat pe parinti sa-si vaccineze copiii. Ingrijorati, acestia au format cozi la usile medicilor. Doctorii spun ca multi dintre micuti, care trebuiau sa primeasca a doua doza de vaccin la varsta lor, au fost imunizati pentru prima data.

Publicat:30.08.2018, 15:09

La cei 6 ani, Nicoleta se pregateste sa devina eleva. Dupa ce a aflat ca fara vaccinul impotriva rujeolei copilul risca sa nu fie primit la scoala, mama ei a adus-o la centrul medical. 

Nicoleta: “- In acest an eu merg la scoala. - De ce ai venit la medic?- Pentru o vaccinuta. - Nu ti-e frica?- Nu. “ 

 Ecaterina CATANA, MAMA:Se duce intr-un colectiv nou si nu vrem sa ne molipsim. Erau cazuri peste hotare. Acum ca sunt si in Moldova, ne-am ingrijorat. “ 

 Vaccinul, adus din India deja de 7 ani, nu provoaca reactii adverse, ne dau asigurari specialistii. Iar inainte de a primi doza, copiii trec un control medical, pentru a stabili daca nu au contraindicatii la anumite componente ale preparatului.

Mamele pe care le-am gasit astazi la usile medicilor de familie recunosc ca sunt ingrijorate de numarul mare de copii infectati de rujeola in ultimele saptamani. 

"Exista multe mame, care nu accepta vaccinarea. Eu nu sunt de acord cu asta. Din acest motiv, trebuie sa fim mai atenti. “ 

 Totusi, in urma valului de imbolnaviri, numerosi parinti care anterior erau impotriva vaccinariii, au venit sa-si imunizeze copiii, spun medicii.

Svetlana BARBACARI, ASISTENTA MEDICALA: "Am avut copii, care nu au fost vaccinati niciodata. Sunt si multi de la diferite case religioase si romii. Spun ca le e frica.“ 

 Si-au vaccinat copiii si parintii care au mers la odihna in tarile vecine, unde sunt epidemii de rujeola.

Svetlana BARBACARI, ASISTENTA MEDICALA: "Mi-au spus ca merg la odihna si vor sa fie vaccinati. Complicatiile sunt grave.“ 

 Agentia Nationala pentru Sanatate Publica anunta ca pana astazi au fost inregistrate 171 de cazuri de imbolnavire cu rujeola, intre care 134 sunt confirmate prin laborator. Cei mai multi dintre copiii infectati sunt din Ceadir-Lunga, dar si din Ungheni, Taraclia si Hancesti. Ministerul Sanatatii a lansat un cod portocaliu de rujeola la nivel national.

Focarul a izbucnit la inceputul lunii august, dupa ce un copil din Ceadir-Lunga s-a intors din Ucraina, unde a contractat virusul. Rujeola este o infectie virala acuta, numita in popor si „pojar”. Considerata mai grava decat gripa, maladia poate duce chiar si la deces.