O normalitate pentru alte tari, un lux pentru Moldova. Un sistem de aprovizionare cu oxigen si aer comprimat a aparut intr-un spital din capitala. Medicii se bucura nespus, mai ales ca pana acum erau nevoiti sa foloseasca butelii cu oxigen. Bani pentru instalatii au fost donati de olandezi, care spun ca in medicina de la noi exista numeroase lacune, iar multe institutii sunt departe de cele europene.

Publicat:12.04.2017, 14:17


Asemenea instalatii au aparut de curand in toate sectiile de la Spitalul Clinic Municipal nr 1, din capitala. Medicii au invatat de la olandezi, cei care au adus sistemul, cum sa-l utilizeze. 

Dorina ROTARU, SEF SECTIE REANIMARE NOU-NASCUTI: “Inaintam sistemul spre perete...se trage de apa si atat. ”

Astfel, sistemul asigura cu oxigen si aer comprimat sectiile pentru copii nascuti prematur si salile de nasteri. Medicii spun ca acum procedura a devenit mai simpla, dar si mai sigura atat pentru pacienti cat si specialisti. Anterior, oxigenul se aducea in butelii. 

Dorina ROTARU, SEF SECTIE REANIMARE NOU-NASCUTI: “Ne foloseam de butelii si era greu si de transportat si nu era sigur pentru ca putea sa fie o explozie… “

Oxigenul si aerul comprimat ajung in sectii din acest depozit. Tot aici este produs gazul medical. 

“Vine de afara, trece prin compresoare.“

Acesta este primul sector de producere de gaz medical de acest fel din Moldova, adus de o organizatie neguvernamentala din Olanda. Spitalul a castigat un proiect si astfel a reusit sa atraga investitii si tehnologii moderne.

Tot olandezii s-au ocupat de instalarea sistemului. Au vazut mai multe spitale de la noi si spun ca mai sunt multe de facut deoarece conditiile sunt departe de cele europene. 

“Conditiile din majoritatea spitalelor sunt foarte rele. Nivelul tehnic este scazut. În sectorul medical mai sunt multe lucruri de facut. Sistemul este foarte învechit. Este o cale lunga înainte.” 

Sistemul de aprovizionare cu oxigen este doar un fir de nisip din tot ce ne lipseste in sistemul medical. In ultima vreme, tot mai multi pacienti s-au plans pe retelele de socializare pe conditiile din spitale, nemaivorbind de lipsa de tehnologii si aparataj modern. Autoritatle recunosc ca exista lacune, insa nu sunt bani pentru toate.