Seful statului nu are dreptul sa candideze la parlamentare, iar daca o va face, va fi pedepsit. Declaratia a fost facuta de presedintele parlamentului la postul public de televiziune. La randul sau, Igor Dodon a sugerat, pentru o publicatie de limba rusa, ca dorintele lui Andrian Candu nu coincid cu posibilitatile sale.

Publicat:14.12.2018, 19:09

Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUIDOWN"Eu consider ca nu, deoarece constitutia spune clar ca presedintele RM. El cand a devenit presedinte a renuntat la tot ce inseamna membru de partid. Este trebuie sa fie neutru, sa nu promoveze interesele unui partid. El e presedintele meu, vrei nu vrei, chiar daca nu l-am votat. Si daca el e neafiliat politic, cum atunci el poate promova partidul in campanie?"

Candu mai spune ca seful statului risca sa fie pedepsit, daca se va avanta in electorala, dar nu spune cum anume. Intr-o declaratie pentru ziarul Argumenti i Fakti Igor Dodon a sugerat ca Parlamentul nu are astfel de instrumente. Purtatorul de cuvant al presedintelui ne-a spus ca seful statului inca nu a decis daca va candida. 

Maxim LEBEDINSCHI, PURTATORUL DE CUVANT AL PRESEDINTELUI: "La aceasta etapa urmeaza sa consult opinia domnului presedinte. Nu am discutat cu dumnealui acest subiect si nu va pot spune."

 Reprezentantii Promo-lex, organizatie specializata in monitorizarea alegerilor, ii dau dreptate lui Andrian Candu.

Pavel POSTICA, DIRECTORUL PROGRAMULUI MONITORIZARE PROCESE DEMOCRATICE, PROMO-LEX: "Domnul presedinte Dodon nu poate candida la alegerile parlamentare, decat in cazul in care-si dea demisia din functia de presedinte." 

Comisia electorala centrala insa nu vede vreo problema ca Igor Dodon sa se inscrie in cursa pentru Parlament.

Corneliu PASAT, PURTATORUL DE CUVANT AL COMISIEI ELECTORALE CENTRALE: "In codul electoral nu exista careva reglementari. Noi operam cu codul electoral.  Daca o sa existe asa o situatie si careva plangeri, noi o sa trebuiasca sa ne consultam cu CC. Este foarte prematur sa dam o astfel de concluzie."

 Functia de presedinte al Republicii Moldova este, potrivit legii, apolitica. Astfel, Igor Dodon a trebuit sa renunte la calitatea de membru si lider al partidului socialistilor dupa ce a devenit sef al statului. Totusi, in ultima perioada el a declarat de cateva ori ca ar putea candida la parlamentare, fiind primul pe listele PSRM, pentru ca legea nu i-ar interzice acest lucru.