Terenuri, case de lux, apartamente in zone de elita si masini de zeci de mii de euro. Proprietati pe care majoritatea moldovenilor nu le pot cumpara o viata, au ajuns in acest an pe mainile mai multor judecatori din tara. Daca unii spun ca le-au primit ca mostenire, altii insista ca le-au cumparat din salariu. Portalul anticoruptie scrie ca magistratii vizati au lefuri mult mai mici decat valoarea achizitiilor facute in anul 2007.

Publicat:07.11.2018, 17:08

In conditiile in care salariul unui judecator variaza intre 16 mii de lei si 28 de mii, multi dintre magistratii de la noi s-au pricopsit cu proprietati care nu pot fi trecute cu vederea, constata portalul anticoruptie.md. Cea mai instarita judecatoare din capitala poate fi considerata Ruxanda Pulbere. Veniturile familiei in care ambii soti sunt bugetari, au ajuns anul trecut la aproape jumatate de milion de lei.

Cheltuielile insa au depasit de patru ori incasarile acestora, de vreme ce familia a achizitionat un apartament, doua garaje si un BMW X4, fabricat in 2014.

Reporterii de la Anticoruptie au identificat o serie de functionari din justitie, care au efectuat o serie de achizitii scumpe. Acestia o mentioneaza si pe Eleonora Badan-Melnic, care in doi ani de lucru la judecatoria Chisinau a reusit sa isi ia un apartament cu doua camere, intr-un bloc nou din Chisinau, ce-i drept, pentru care a contractat un credit.

Un alineat separat din articol, autorii l-au dedicat  magistratilor care s-au ales cu imobile dupa ce s-au angajat sa intretina proprietarii. Altii au luat imprumuturi foarte mari de la banci.

Mariana COLUN, REPORTER PORTALUL ANTICORUPTIE.MD:  “Raportat la salariile judecatorilor probabil le-ar lua zeci de ani pentru a intoarce aceste imprumuri.”

Unii magistrati declara ca ar fi primit case drept mostenire sau ca li s-a oferit dreptul de folosinta gratuita. Cat tine de automobile, 95 de judecatori din toata tara si-au cumparat anul trecut cel putin o masina. 

Mariana COLUN, REPORTER PORTALUL ANTICORUPTIE.MD:  “Au cumparat masini scumpe, evaluate la preturi foarte mici. De exemplu cum poate un Lexus sa coste 20 de mii de lei sau un BMW – 10 mii de lei?”

Jurnalistii de la Anticoruptie au analizat declaratiile de avere a tuturor judecatorilor din tara.

Mariana COLUN, REPORTER PORTALUL ANTICORUPTIE.MD: “In mod norma, ANI ar trebui sa analizeze aceste declaratii si atunci cand bunurile cumparate depasesc veniturile incasate, ar trebuie sa se autosesizeze pe aceste cazuri.”