Google+

Un sondaj facut de americani arata ca moldovenii sunt mai mandri decat multi europeni de cultura lor. Jumatate din cetatenii nostri cred ca avem traditii frumoase - VIDEO

Un sondaj facut de americani arata ca moldovenii sunt mai mandri decat multi europeni de cultura lor. Jumatate din cetatenii nostri cred ca avem traditii frumoase - VIDEO
Embed:

Desi nu avem drumuri bune, conditii de viata si nici salarii ca-n Europa, avem cu ce sa ne mandrim. Un sondaj facut de o companie americana arata ca moldovenii sunt mai mandri decat multi europeni de cultura lor. Jumatate din cetatenii nostri cred ca avem traditii frumoase, in timp ce la spanioli, de exemplu, abia a cincea parte din locuitori isi pun cultura mai presus decat cea a altor tari.

 
“Cu ce sa ne mandrim? Cu cantece noastre frumoase care sunt pe pamant, de la buneii nostri care au ramas, cu cantarile, cu veseliile.”

 

“Cred ca ele redau sufletul moldoveanului. Sunt dansuri foarte active, impreuna cand dnsezi iti vin si lacrimile in ochi, cred ca asta reprezinta si cultura si sufletele noastre.”

 

“Noi cu limba noastra tebuie sa ne mandrim, limba cea romana.”

 

50 la suta din moldoveni au raspuns cu un da categoric la intrebarea daca ar plasa cultura nationala mai presus decat cea a altor tari.

 

 “A fost un american la noi in tara si a pus pe masa racituri si el se uita asa de straniu cu niste ochi mari si zice mai, cu puteti manca jele cu carne, insa cand a gustat a ramas impresionat si a zis ca mai vrea si mai vrea.”

 

Explicatia, spun sociologii, vine din anii in care ideologia socialista era inradacinata in statele Uniunii Sovietice.

 

Andrei DUMBRAVEANU, SOCIOLOG: “Lagarul Socialist formase o conceptie despre cultura si viata, care se schimba foarte greu. Si moldovenii care au facut parte 70 de ani din acest lagar le vine foarte greu sa inteleaga ca exista si alte culturi – culturile care au facut renasterea, antichitatea si care ne-au alimentat si pe noi.”

 

Vecinii nostri sunt la fel de increzatori. Romanii cu o cota de 66 de procente, iar ucrainenii - de 40. Totodata, 70 la suta din rusi pot fi considerati nationalisti.

 

Andrei DUMBRAVEANU, SOCIOLOG: “Pentru ca rusii au un patrimoniu militar foarte puternic, rusii au cucerit in Germania si au invins al treilea Reich, au invins un imperiu care se voia imperiul viitorului.”

 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Mult mai modesti sunt spaniolii. Doar 20 la suta dintre ei considera a lor cultura superioara decat cea a altor natiuni. In general, sondajul arata ca popoarele din vestul continentului european sunt mai rezervate decat cele din est. Cu adevarat trufasi sunt considerati grecii, pentru ca 90 la suta dintre ei spun ca patrimoniul elen este cel mai valoros."

 

Andrei DUMBRAVEANU, SOCIOLOG: “Din ce traieste Grecia astazi? Care este PIB-ul Greciei si din ce se formeaza el, deci e din turism, pentru ca au patrimoniu cultural si au patrimoniu natural.”

 

Sondajul realizat in perioada 2015-2017 in 34 de tari arata ca nu doar locuitorii din Europa Occidentala dar si cei din nordul continentului tin mai putin la traditiile lor. Desi ai nostri cred ca ei au cu ce se mandri. 

 

“Tarile nordice, Suedia, Danemarca, Norvegia. - De ce? - Din punct de vedere al dezvoltarii si pentru ca la ei conduc femeile. Dar acolo unde sunt femei, acolo e si ordine si cultura.”

 

Studiul a fost facut de o organizatie non-profit din Statele Unite, pe un esantion de 56 de mii de persoane.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn