Vor sa salveze ursii de la Gradina Zoologica. Un grup de activisti a semnat o petitie, prin care cere primariei conditii bune pentru animale. Cei din administratie spun ca s-au adresat consilierilor municipali ani la rand, dar fara vreun rezultat. Abia acum au reusit sa obtina acordul municipalitatii de a reconstrui intreaga Gradina Zoologica, dar este nevoie de finantare.

Publicat:02.11.2018, 17:05


Faceti cunostinta cu Vorciun si Masa, care practic toata viata si-au petrecut-o in aceste custi de la Gradina Zoologica din Chisinau. Au fost adusi din Harkov inca pe cand erau pui, iar de atunci au trecut 25 de ani. Fiecare traieste intr-o cusca mult prea mica pentru dimensiunile sale. Cei din administratia Gradinii Zoologice recunosc ca exista probleme mari la acest capitol. 

Sergiu PINZARU, VICEDIRECTORUL GRADINII ZOOLOGICE: “Practic ursii nu au conditii. Animalele sunt chinuite de o perioada indelungata de timp.“

 Cusca ursilor este de 20 de metri patrati, ceea ce inseamna de 40 de ori mai putin decat necesarul, avand in vedere ca dupa standarde, asemenea animale trebuie sa aiba la dispozitie 800 de metri patrati. Mai mult, ursii au nevoie de un rezervor cu apa ori lac artificial, asa cum, de exemplu, este intr-un zooparc din Praga. 

Conditiile i-au nemultumit pe mai multi activisti, care au lansat o petitie online. Cei din administratia Gradinii Zoologice spun ca de mai multi ani au batut la usa primariei, pentru a cere finantare, dar fara succes. 

Karl LUGANOV, AUTORUL PETITIEI: “Puteau sa faca un maraton, concursuri.“ 

 Petitia adresata primariei a adunat aproape 2 mii de semnaturi, iar saptamana viitoare activistii vor sa o transmita autoritatilor. Primarul interimar, Ruslan Codreanu, ne-a spus ca stie despre conditiile deplorabile de la Gradina Zoologica si ca a cerut Consiliului Municipal sa fie alocati bani abia anul viitor pentru voliere mai mari pentru ursi.

Daca ar exista surse financiare, Gradina Zoologica ar putea fi schimbata in totalitate, spun cei din conducerea institutiei. Acestia au pus la punct un proiect grandios privind reconstructia spatiilor pentru animale, pe care l-au creat cu specialisti straini.  

Administratia a reusit sa obtina 2 milioane de lei pentru lucrarile de proiectare, care deja au inceput. Pentru reconstructia Gradinii Zoologice, insa, ar fi nevoie de o suma mult mai mare. Proiectul exista insa din 2010 si asa si nu a mai ajuns sa fie realizat.