Google+

Arabia Saudita anunta construirea primelor centrale nucleare. Vor costa 80 de miliarde de dolari

Printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anuntat construirea primei centrale nucleare din tara, in contextul in care Riadul incearca sa se bazeze mai putin pe petrol, ca sa se poata mentine in competitie cu Iranul.

 

În timp ce preşedintele american Donald Trump a impus noi sancţiuni economice Iranului, ca reacţie la programul de cercetare nucleară, prinţul Mohhamed bin Salman a anunţat începutul unei noi ere pentru Arabia Saudită, scrie Newsweek, care citează Reuters.

 

Astfel, prinţul moştenitor a lansat şapte proiecte strategice legate de energia regenerabilă, energia atomică, desalinizarea apei, medicina genetică şi industria avioanelor. Iniţiativa face parte din efortul autorităţilor de a nu se mai baza pe o economie centrată pe petrol.

 

Aceasta va fi doar prima instalaţie nucleară dintr-un număr de 16, care vor fi construite în următoarele două decenii, la cost de aproximativ 80 de miliarde de dolari. Planurile regatului sunt legate rivalitatea dintre Arabia Saudită şi Iran, cea din urmă având deja un program pentru energie nucleară.

 

Astfel, tentativa Arabiei Saudite de a intra în industria energiei atomice se va face cu investiţii şi coordonarea Statelor Unite, deşi preşedintele american Donald Trump a declarat că urmăreşte doar să menţină un control strict asupra tentativelor de înarmare.

 

Pentru moment, au fost făcute publice puţine informaţii despre centrala nucleară, potrivit Raio Europa Liberă, însă planul este de a o folosi pentru cercetare, dezvoltare şi în scopuri educative, mai degrabă decât să producă energie.

 

Totuşi, motivaţia nucleară a Arabiei Saudite poate fi îngrijorătoare din cauza unei posibile dorinţe de înarmare nucleară. În martie, prinţul moştenitor a avertizat public că dacă Iran va începe să construiască astfel de arme, la fel vor face şi ei, conform CNBC.

 

În timp ce preşedintele Trump a retras Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, semnat în 2015, liderii de la Teheran încă speră la o înţelegere paşnică. Celelalte ţări care au semnat acest acord, precum China, Rusia, Uniunea Europeană, Franţa, Germania şi Marea Britanie încă sprijină acordul, cu speranţa că pot controla acţiunile Iranului.

 

Pe de altă parte, Casa Albă consideră că sancţiunile drastice poate aduce Teheranul înapoi la masa negocierilor, pentru a se ajunge la o înţelegere mai avantajoasă pentru SUA. Trump doreşte un nou acord care să restricţioneze programul nuclear al Iranului şi influenţa sa în conflictele din Siria, Yemen şi Irak, însă Teheranul nu vrea să accepte astfel de condiţii.

 

Potrivit unor surse de securitate, Iranul ar furniza informaţii nucleare saudiţilor, ca să se asigure că această ţară nu devine unica putere regională care deţine o astfel de bombă, însă nu există dovezi care să certifice aceste informaţii.

 

Familia regală din Arabia Saudită a fost criticată dur după moartea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul ţării din Istabul, în data de 2 Octombrie. Presupusa implicare a prinţului moştenitor şi a unor persoane importante din guvernul saudit au determinat parlamentarii americani să recomande ca Washingtonul să renunţe la relaţia apropiată de Riad.

 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn