La Washington, in zi de doliu national, au loc funeralii de stat pentru fostul presedinte George Bush Senior.

Publicat:05.12.2018, 19:33

Ceremonia s-a desfaşurat la Catedrala Nationala, în prezenta familiei, a prietenilor si a numerosi înalti demnitari.

Fiul cel mare al lui Bush, la rândul sau fost presedinte american, i-a adus un omagiu emotionant tatalui sau. Au luat, de asemenea, cuvântul amici de-o viata.

Nu si presedintele Donald Trump, care a asistat la slujba din primul rând.

Pe lista invitatilor s-au aflat inclusiv, Jimmy Carter, Barack Obama, Bill Clinton, printul Charles, cancelarul Angela Merkel si regele Iordaniei.

La venire, Trump si sotia sa, Prima Doamna Melania Trump, i-au salutat, fara efuziuni, pe predecesorii lor la Casa Alba Barack Obama si sotia sa Michelle, care erau asezati chiar alaturi de ei. Nu s-au salutat si cu sotii Clinton, Bill si Hillary, si Carter, Jimmy si Rosalynn, care au parut în schimb sa discute calduros cu vicepresedintele Mike Pence.

Cea mai mare parte a institutiilor administrative au fost închise miercuri, fiind zi de doliu national. Nu a functionat nici Wall Street, iar voturile din Congres si dezbaterile de la Curtea Suprema a SUA au fost amânate.

Decesul fostului presedinte american, survenit vineri la vârsta de 94 de ani, a prilejuit un “armistitiu” rar în actualitatea politica americana, tensionata si dominata de un ton acerb, noteaza AFP. George H.W. Bush a facut cunoscut ca nu a votat pentru Trump, în 2016, iar Trump a folosit la rândul sau un ton dur la adresa fiilor lui George W.H. Bush, fostul presedinte George W.Bush si fostul sau rival la alegerile primare republicane Jeb Bush.

Donald Trump nu a asistat la funeraliile Barbarei Bush, sotia lui George H.W.Bush, decedata în aprilie. Dar, de vineri, actualul lider de la Casa Alba a renuntat la obisnuitul sau stil taios, parând hotarât sa-si manifeste deplinul respect fata de “patriarh”. Astfel, Trump a tinut sa puna la dispozitie avionul prezidential pentru transportul din Texas la Washington al sicriului cu trupul neînsufletit al fostului presedinte si, desi nu a asistat, luni, la ceremonia solemna de la Capitoliu, s-a dus ulterior sa tina un moment de reculegere la capatâiul acestuia, alaturi de Prima Doamna Melania Trump.

Marti, cuplul prezidential american s-a întâlnit cu membri ai familiei Bush cazati la Blair House, resedinta rezervata oaspetilor de marca ai Casei Albe.

Dupa slujba, sicriul cu trupul lui George Bush Senior se va întoarce în Texas. Joi va avea loc o alta ceremonie, iar fostul presedinte va fi înmormântat la Biblioteca prezidentiala, unde a fost înhumata si sotia sa, Barbara.