Google+

Iesirea Marii Britanii din UE va incepe pe 29 martie. Premierul britanic, Theresa May, a declarat ca vrea ca procesul de retragere a tarii din blocul comunitar sa se incheie in 2 ani - VIDEO

Iesirea Marii Britanii din UE va incepe pe 29 martie. Premierul britanic, Theresa May, a declarat ca vrea ca procesul de retragere a tarii din blocul comunitar sa se incheie in 2 ani - VIDEO
Embed:

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va incepe pe 29 martie. Premierul britanic, Theresa May, a declarat ca vrea ca negocierile sa inceapa promt, iar procesul de retragere a tarii din blocul comunitar sa se incheie in 2 ani. Consiliul European a anuntat ca totul este gata pentru a incepe negocierile si urmeaza doar ca guvernul de la Londra sa trimita o scrisoare oficiala in acest sens.


Astazi, Theresa May, a anuntat ca a ales sa activeze la 29 martie articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. In asa fel, va incepe procesul de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar.

 

Totodata, May a mentionat ca intentioneaza ca discutiile dintre cele doua parti sa inceapa cat mai curand si asteapta un raspuns din partea Uniunii Europene in 48 de ore. Comisia Europeana sustine ca acest lucru va fi posibil doar dupa ce liderii tarilor europene se vor reuni pentru a confirma mandatul de negociere. 

 

Margaritis SCHINAS, PURTATOR DE CUVANT, COMISIA EUROPEANA: "Suntem gata să începem negocierile. Aşteptăm scrisoarea şi acum ştim că ea va veni pe 29 martie. Totul este gata pentru asta." 

 

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui sa distribuie pana pe 31 martie un proiect privind negocierea Brexit-ului, catre celelalte 27 de state europene. La randul lor, oficialii din acele tari se vor intalni pentru a proba o serie de reguli ce tine de retragerea Marii Britanii. Intre subiectele fierbinti va figura factura de iesire din UE.

 

Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european.Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie transata.

 

Theresa May a refuzat, pentru moment, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE. Ipoteza unui esec al negocierilor cu Londra nu este, de altfel, exclusa. Summit-ul va avea loc, cel mai probabil, in prima jumatate a lunii mai, la Bruxelles.

 

Guvernul de la Londra spera ca Marea Britanie sa iasa definitiv din Uniunea Europeana peste 2 ani. In iunie, anul trecut, cetatenii britanici au votat pentru a parasi blocul european. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn