Parlamentul Britanic a respins marti seara acordul pentru BREXIT, incheiat cu Uniunea Europeana, cu doua luni si jumatate inainte de date prevazuta a iesirii din Uniunea Europeana.

Publicat:15.01.2019, 20:09

UPDATE 21:40 Parlamentul britanic a respins acordul privind BREXIT cu 432 de voturi „împotriva” si 202 „pentru”. 

 Este una dintre cele mai mari înfrângeri pentru un guvern din istoria politica moderna a Marii Britanii.

Opozitia laburista a prezentat o motiune de cenzura împotriva guvernului conservator.UPDATE 21:20 Parlamentarii britanici au început marti seara principalul vot asupra acordului propus de premierul Theresa May privind Brexit-ul, relateaza Reuters.

UPDATE 21:00 Premierul Theresa May si-a început discursul în fata Parlamentului.

“Votul de astazi nu este despre ce e mai bun pentru liderii opozitiei, ci despre ce e mai bun pentru tara. Alegerea de azi este pentru generatiile ce vor urma, despre respectarea alegerilor democratice”, a spus May, în ultima încercare de a-i convinge pe parlamentari sa voteze acordul.

“Un Brexit fara acord iarasi nu este ceea ce oamenii au votat. Acordul livreaza ceea ce am promis”, mai spune May.

Premierul Theresa May a tinut o ultima pledoarie în favoarea documentului si i-a avertizat pe politicieni ca daca îl resping vor “abandona poporul britanic”. Însa comentatorii prevad o înfrângere umilitoare pentru sefa guvernului. Asta în conditiile în care cel putin 70 de parlamentari din partidul ei vor vota de partea opozitiei.

Doamna May aproape ca i-a implorat luni seara pe parlamentari sa dea o sansa acordului obtinut de ea cu Bruxelles-ul.

Theresa May: ”În urmatoarele 24 de ore mai uitati-va o data peste acest acord! Nu, nu este perfect si da, este un compromis. Însa, atunci când se vor scrie cartile de istorie, oamenii vor privi aceasta decizie si vor întreba: Am protejat economia, securitatea si Uniunea noastra, sau am abandonat poporul?”

Lupta premierului pare însa o cauza pierduta. Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul sa fie adoptat. Se pare însa ca între 70 si 100 de parlamentari conservatori si reprezentantii Partidului unionist din Irlanda de Nord vor vota împotriva. Daca la aceste voturi le adaugam pe cele ale laburistilor, am putea vorbi despre o înfrângere de proportii istorice pentru premier.

Hadas Gold, corespondent CNN: ”Daca Theresa May pierde la diferenta mai mare de 166 de voturi, va fi cea mai mare înfrângere din 1924 încoace. Diferenta de voturi la care ar putea pierde doamna May conteaza. Daca este o diferenta mica, ar putea sa se întoarca la Bruxelles si sa mai obtina concesii, în special în problema granitei irlandeze. Daca diferenta este una extrem de mare, are varianta de a încerca sa schimbe acordul. Totodata, exista si varianta unui vot de neîncredere, organizat de laburisti, care ar putea declansa alegeri generale.”

Daca Theresa May iese înfrânta din sedinta parlamentara, va trebui sa se întoarca în trei zile cu o motiune care cuprinde urmatorii pasi.

Matthew Chance, corespondent CNN: ”Daca acordul Theresei May este respins în Parlament, ramâne si optiunea unui Brexit fara acord. Unii cred ca ar fi o catastrofa, cel mai prost scenariu posibil, iar altora le place ideea.”